Ingezonden persbericht


Persbericht

20 januari 2005

PLEZIER BELANGRIJKST VOOR EEN GOEDE RELATIE

Voor mannen zijn seksuele trouw en kinderen bron van geluk, vrouwen zoeken veiligheid

Nederlanders zijn over het algemeen (ruim 95%) tevreden over hun relatie. We houden van onze partners en hebben het goed samen. Gevraagd naar ingrediënten voor een goede relatie, dan zetten zowel mannen als vrouwen plezier op één. Van elkaar houden komt volgens Nederlandse mannen en vrouwen op een tweede plaats. Toch hebben mannen en vrouwen geheel eigen verwachtingen van een relatie. Zo hechten mannen aan seksuele trouw (63%) en kinderen als een bron van gezamenlijk geluk (56%). Vrouwen daarentegen zijn opzoek naar veiligheid (68%) en begrip van hun partner (63%). Dit blijkt uit "De Grote Relatie-Enquête" die Reader's Digest liet uitvoeren door De Vos & Jansen Marktonderzoek. Mannen en vrouwen geven hun mening over de belangrijkste ingrediënten voor het slagen of falen van een relatie.

Normen en waarden
Naast het maatschappelijke debat over normen en waarden blijkt dit onderwerp ook zeer relevant in de relatiesfeer. Ruim tweederde van de vrouwen vindt het respecteren van elkaars meningen en standpunten erg belangrijk binnen een goede relatie. Het nastreven van dezelfde normen en waarden is voor zowel mannen (56%) als vrouwen (65%) de sleutel tot een goede relatie. Gelukssocioloog, prof. Dr. Ruut Veenhoven, merkt op dat partners elkaar beïnvloeden en elkaars normen en waarden overnemen: "Gelijke normen en waarden zorgen bovendien voor een gevoel van veiligheid, iets wat onmisbaar is in een relatie."

Maatschappelijk succes
Een belangrijke succesfactor voor een goede en gelijkwaardige relatie blijkt maatschappelijk succes bij partners. Ruim 61% van de vrouwen en 58% van de mannen hecht waarde aan een succesvolle carrière. Geld speelt voor mannen een belangrijkere rol dan voor vrouwen. Bijna 62% van de mannen vindt het belangrijk dat er overlegd wordt over grote uitgaven. Daarnaast is het voor 58% van hen belangrijk dat geld toegankelijk is voor beide partners. Bij vrouwen komen geldzaken niet voor in de top tien van belangrijkste ingrediënten voor een goede relatie.

Bedreigingen
Negatieve factoren die van invloed zijn op een relatie, zijn het vormen van een kloof tussen beide partners. Voor 66% van de mannen en 69% van de vrouwen is dit de belangrijkste bedreiging binnen een relatie. Zaken als ergernis en langs elkaar heen leven, komen respectievelijk op de tweede en derde plaats. Volgens 65% van de mannen en 62% is het gevoel gevangen te zijn in een relatie een slecht teken. Sleur (61%) en een partner die te veel geld uitgeeft (58%) is volgens vrouwelijk Nederland dodelijk voor de relatie. Bijna 65% van de mannen noemt fysiek geweld en dwang om samen te blijven vanwege financiële redenen (61%) ingrediënten voor een slechte relatie.

Liefde door de jaren heen
Voornamelijk de generatie tot 30 jaar is uiterst positief over het liefdesleven. Wanneer partners tussen de 30 en 50 zijn, komt de relatie vaak in een dip terecht, waarbij de kwaliteit van de relatie en de tevredenheid daarover een dieptepunt bereiken. De senioren beoordelen hun relatie alweer positiever. Rond 82% van zowel de mannen als vrouwen geeft toe dat de liefde met de tijd groeit.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 in de Verenigde Staten werd opgericht met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op de internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

###



Ingezonden persbericht