Verbond van Verzekeraars

NPP past normvergoedingen aan

Het Nationaal Platform Personenschade (NPP) heeft de bedragen voor de ziekenhuisdaggeldvergoeding en de kilometervergoeding per 1 januari 2005 verhoogd. De ziekenhuisdaggeldvergoeding bedraagt nu 25 en de kilometervergoeding is vastgesteld op 0,21.

Het NPP is een platform waarin een aantal organisaties (waaronder het Verbond, de ANWB en Slachtofferhulp Nederland) samenwerkt aan een duidelijk en transparant schaderegelingsproces. Om de vergoedingen voor slachtoffers zo goed en snel mogelijk te regelen, heeft het NPP een aantal richtlijnen opgesteld, waarin normbedragen worden genoemd. Die bedragen worden door alle partijen aangehouden bij het vaststellen van de schadevergoeding. De richtlijn ziekenhuisdaggeldvergoeding en kilometervergoeding geldt sinds 1999 en wordt jaarlijks op basis van een index herzien.

Verhogingen
De ziekenhuisdaggeldvergoeding bedraagt vanaf 1 januari 25. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten van de aanschaf van bed-/ziekenhuiskleding te dekken en kosten om het verblijf in het ziekenhuis te veraangenamen (zoals de huur van een tv en telefoonkosten).
De kilometervergoeding, die bijvoorbeeld kosten vergoedt voor bezoek aan artsen, bedraagt vanaf 1 januari 0,21. Voor de vaststelling hiervan is uitgegaan van de gemiddelde kosten per gereden kilometer. Daarbij is gebruikgemaakt van de gangbare en recente ANWB-tabellen voor variabele kosten. Op 1 maart 2006 verschijnen de geactualiseerde ANWB-tabellen van dat jaar. Op dat moment houdt het NPP de bedragen in de genoemde aanbeveling opnieuw tegen het licht.

Verzekerd!, januari 2005