Socialistische Partij

SP: 'Europees verbod op onverdoofd castreren'

19-01-2005 * SP Europarlementariër Kartika Liotard wil van landbouw-commissaris Fisher-Boel weten of zij mee wil werken aan een Europees verbod op het onverdoofd castreren van biggen. "Nederlandse biggen én boeren willen af van deze middeleeuwse methode, maar alleen Europese maatregelen kunnen zo´n belangrijke doorbraak forceren", aldus Liotard.

Vorige week publiceerde de Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie een rapport waarin geconcludeerd werd dat er alternatieven voorhanden zijn én dat Nederlandse boeren zelf maar wát graag een einde willen maken aan het onverdoofd castreren van biggen. Om tijdelijk over te kunnen gaan op castreren onder plaatselijke verdoving zouden middelen hiertoe op de Europese markt moeten worden toegelaten. Uiteindelijk zou alleen een verbod op (onverdoofd) castreren in de hele EU een definitieve oplossing bieden. Hiervoor is het nodig de huidige patstelling te doorbreken. Liotard wil van verantwoordelijk landbouw-commissaris Fisher-Boel de toezegging dat zij hiertoe bereid is.

Liotard: "Tenzij Fisher-Boel ergens in Europa boeren of biggen kent die de pijn van onverdoofd castreren wel fijn vinden, lijkt me het ook geen enkel probleem voor deze commissaris om voortvarend te werken aan een oplossing. Zij zal verder onderzoek naar alternatieven moeten stimuleren en de vers-vlees-richtlijn moeten aanpassen om te voorkomen dat boeren die op vrijwillige basis hun biggen niet langer onverdoofd willen castreren, hun vlees nog wel in Europa op de markt kunnen brengen".

Liotard stelt vandaag de volgende schriftelijke vragen aan de Commissie:


1. Is het de Commissie bekend dat er in heel Europa biggen onverdoofd worden gecastreerd om de zogenaamde "berengeur" te voorkomen en dat dit voor de dieren bijzonder pijnlijk is? En dat het ook voor de uitvoerende agrariërs een onaangename handeling is?


2. Is het de Commissie bekend dat er inmiddels alternatieven bestaan om het ontstaan van "berengeur" te voorkomen?


3. Is het de Commissie bekend dat Nederlandse Land en Tuinbouworganisatie LTO het voorstel heeft gedaan om vanaf 2006 vrijwillig over te gaan op verdoofd castreren in afwachting van Europese regelgeving omtrent biggencastratie?


4. Is de Commissie het met mij eens dat als individuele lidstaten overgaan op diervriendelijkere methodes zij hiermee een negatieve concurrentiepositie krijgen binnen Europa? En dat dus diervriendelijke maatregelen hiermee ontmoedigd worden, terwijl de Commissie in het nieuwe landbouwbeleid juist diervriendelijkheid wil stimuleren en zelfs als voorwaarde wil stellen voor het uitkeren van premies?


5. Heeft de Commissie, gezien het bovenstaande, concrete voorstellen voor Europese regelgeving aangaande biggencastratie? Zo ja, wanneer kunnen wij deze verwachten en wat voor vorm hebben deze? Zo nee, waarom niet?

* Actueel euronieuws