Vlaamse overheid

Werkzaamheden Oudsberg

In januari 2005 starten bosbouwwerkzaamheden in het Vlaamse natuurreservaat Oudsberg te Opglabbeek. Over een oppervlakte van ongeveer 20 ha wordt de heide opengekapt. Het voorbije decennium heeft deze ingreep niet meer plaatsgevonden, waardoor de heide is dichtgegroeid. Waardevolle bosjes en boomgroepen blijven hierbij gespaard.

Groene energie

Elektriciteit en warmte zijn in ons land vanzelfsprekend, ze zijn dan ook niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. De laatste jaren worden we echter ook milieubewuster. Een gezond milieu is immers belangrijk voor ons en de komende generaties. Aangezien energiegebruik gepaard gaat met een negatieve milieu- impact, wordt gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven om elektriciteit en warmte op te wekken. Daarvoor wordt steeds vaker gebruikgemaakt van duurzame energie, die opgewekt wordt uit onuitputbare bronnen.

Biomassa

Veel mensen denken bij duurzame energie aan windmolens en zonnepanelen. Naast wind, water en zon is biomassa een vierde leverancier van duurzame energie. Biomassa is een verzamelterm voor hout en ander plantaardig afval. Zowel hout als plantaardig afval kan worden verbrand en bij dat proces komt er energie vrij.

Bij het opwekken van energie door verbranding van biomassa komt CO2 vrij. Toch is het een vorm van schone energie. Het zit namelijk zo: planten en bomen hebben CO2 nodig om te groeien, en die CO2 halen ze uit de lucht. De hoeveelheid CO2 die de bomen gebruiken om te groeien is evenveel als de hoeveelheid die vrijkomt bij de verbranding. We kunnen dus stellen dat er met bio-energie geen extra CO2 aan de lucht wordt toegevoegd zodat het broeikaseffect niet versterkt wordt.

Fossiele brandstoffen zijn niet onbeperkt voorradig. Hoewel de nu bekende voorraden van aardgas, aardolie en steenkool nog toereikend zijn voor enkele tientallen jaren, raken de meeste in de loop van de 21ste eeuw uitgeput. Na 2020 zal het gebruik van duurzame energie naar verwachting sterk toenemen. Daarom is het belangrijk om nu al te investeren in duurzame energiebronnen.

Elektriciteitscentrales

Het hout dat gekapt en gesnoeid wordt in de Vlaamse natuurreservaten wordt onder meer gebruikt voor het opwekken van bio-energie.

Het hout dat afkomstig is van de werkzaamheden in het Vlaamse natuurreservaat Oudsberg gaat naar elektriciteitscentrales in Nederland en België. De centrale van Cuijk bijvoorbeeld is de eerste grote Nederlandse stand-alone-energiecentrale die volledig met biomassa gestookt wordt. De hele installatie heeft circa 50.000.000 euro gekost en heeft een elektrisch vermogen van 25.000 kWe. Er worden gemiddeld 25 vrachtwagens per dag biomassa aangeleverd. Op jaarbasis maakt dat zo een 270.000 ton biomassa die verwerkt wordt. Met deze hoeveelheid kunnen ongeveer 63.000 gezinnen een jaar lang groene elektriciteit gebruiken.

In Vlaanderen komen kleinere centrales voor die nog in de experimentele fase van uitbouw zitten. In de komende jaren is de bouw van meerdere vergelijkbare centrales gepland.

Energie inhoud

Om uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit van de biobrandstof in relatie tot de milieubelasting, moeten een aantal eigenschappen en grootheden van het materiaal bekend zijn. De belangrijkste eigenschap is de calorische waarde, of met andere woorden hoeveel energie erin is opgeslagen. Hout (15% vochtgehalte) bevat een calorisch gehalte van ongeveer 15,5 MJ/kg. Dat is voldoende om 50 liter water aan de kook te brengen.

130 gezinnen

De werkzaamheden in het Vlaamse natuurreservaat Oudsberg zullen ongeveer 490 m3 aan hout opleveren waarmee 130 Vlaamse gezinnen een jaar lang van groene stroom voorzien kunnen worden.

Voor meer informatie
Over groene stroom:
Bert Vanholen - Coördinatie Natuurbeheer Limburg tel.: 011-74 24 65 - gsm: 0479-79 93 80
e-mail: bert.vanholen@lin.vlaanderen.be
Over het Vlaamse natuurreservaat Oudsberg: Wilfried Martens - Natuurwachter
gsm: 0479-79 93 64
e-mail: wilfried.martens@lin.vlaanderen.be