Fortis Bank

EU akkoord met controleparticipatie Fortis in grootste Portugese bankverzekeraar

De EU heeft gisterenavond een definitieve goedkeuring verleend aan de in juli aangekondigde Portugese Joint Venture van Fortis met Banco Comercial Português (BCP), de grootste privébank in Portugal. Hierdoor zal Fortis een belang verwerven van 51% - inclusief managementcontrole - in de Portugese bankverzekerings-activiteiten van BCP. De nieuwe joint venture in bankverzekeren, Millenniumbcp Fortis Insurance Group, wordt de Portugese marktleider in levensverzekeringen. Er wordt naar gestreefd om, in de loop van de volgende weken, de overeenkomst en eigendomsoverdracht definitief af te sluiten.

Millenniumbcp Fortis Insurance Group De nieuwe joint venture Millenniumbcp Fortis wordt de marktleider in levensverzekeringen in Portugal. In 2003 bedroegen de premie-inkomsten van BCP's bankverzekeringsactiviteiten EUR 1,3 miljard, waarvan EUR 1,1 miljard voor levensverzekeringen (een marktaandeel van 21%) en EUR 0,2 miljard voor Niet-leven. Millenniumbcp Fortis krijgt een interessante positie in Niet-levensverzekeringen (een aandeel in de totale markt van 4% en van 30% binnen het bankverzekeringskanaal), waaronder een leidende positie in ziektekostenverzekeringen. De technische reserves voor levensverzekeringen bedroegen eind 2003 EUR 5,8 miljard.

Banco Comercial Português (BCP) Banco Comercial Português is de grootste financiële groep in privébezit in Portugal, met totale activa ten belope van EUR 68,5 miljard, een netto-inkomen van EUR 438 miljoen in 2003 en van EUR 239 miljoen in de eerste jaarhelft van 2004, evenals een gecombineerde marktkapitalisatie van EUR 6,7 miljard (gewone aandelen en 2005 verplicht converteerbare deelbewijzen). De bank heeft een marktaandeel van 28% in kredietverlening en 22% in deposito's, en is marktleider in levensverzekeringen, investeringsfondsen, factoring, leasing en retail brokerage. De bank heeft meer dan 3 miljoen klanten in Portugal en meer dan 1.000 bankkantoren, die in de markt aanwezig zijn onder de merknaam Millenniumbcp. Daarenboven heeft het ook belangen in een aantal specifieke internationale activiteiten met een hoog groeipotentieel, zoals in Polen en Griekenland, en vormt het geheel op die manier een evenwichtige geheel van activiteiten.

Fortis
Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 26,4 miljard (31/12/2004) en circa 52.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor Relations:

Brussel:


+32 (0)2 510 53 91
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20