Den Haag, 20 januari 2005

Vragen van de leden Dijsselbloem, Adelmund en Van Heemst (alllen PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid

over discriminatie op de arbeidsmarkt

* Hebt u kennisgenomen van de uitspraken van de minister van voor Integratie en Vreemdelingenzaken inzake discriminatie op de arbeidsmarkt?

* Bent u het eens met de volgende uitspraak van minister Verdonk: Je hoort ook in Nederland wel gonzen dat sollicitanten worden geweigerd, alleen maar omdat ze een buitenlandse naam hebben (&) Niemand kan mij tot dusver een geval tonen waarin dit is bewezen ?

* Hoe verhouden deze uitspraken zich tot het oordeel van de Commissie Gelijke behandeling in de afgelopen jaren in zaken waarin onderscheid op grond van ras bij het niet aangaan van een arbeidsovereenkomst door de Commissie bewezen werd geacht?

* Hoe verhouden deze uitspraken zich tot het antwoord van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in antwoord op Kamervragen onzerzijds, dat discriminatie veelal gebeurt onder invloed van onjuiste beeldvorming, stigmatisering, generalisaties en vooroordelen over bepaalde groepen in de samenleving. (&.) Als gevolg hiervan kunnen werknemers ernstige gevolgen ervaren bij de toegang tot de arbeidsmarkt. ?

* Hoe verhouden die uitspraken zich tot de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Blok over discriminatie, zoals de conclusie dat discriminatie in het openbare leven helaas een realiteit is en Het bestrijden van discriminatie en vooroordelen (..) moet actief ter hand worden genomen. Nederland heeft geen reden tot zelfgenoegzaamheid op dit gebied ?

* Hoe verhouden deze uitspraken zich tot de Rapportage Minderheden 2003 waarin het Sociaal Cultureel Planbureau stelt dat keer op keer blijkt dat minderheden als gevolg van de wijze van selectie een minder grote kans krijgen om aangenomen te worden?

* Wat zijn de resultaten van de bewustmakingscampagne Discriminatie? Bel gelijk! , waarbij niet minder dan vier ministeries betrokken zijn?

* Welke concrete beleidsvoornemens kan de Kamer op welke termijn verwachten van de regering om discriminatie op de arbeidsmarkt op grond van ras of geloofsovertuiging tegen te gaan?

TROUW, 19 januari 2004 Verdonk ziet afwijzen door afkomst niet .

Uitspraken Commissie Gelijke behandeling, onder andere de nummers 2004-23, 2004-11, 2004-3, 2003-127, 2003-41 etc.

Kamervragen 2017 vergaderjaar 2003-2004