EIM

Persbericht

Oudere starters willen een klein bedrijf


1/19/2005

nummer: 2302

Oudere startende ondernemers beginnen als regel een klein bedrijf en zij willen dat ook zo houden. De praktijk is hiermee in overeenstemming: bedrijven van de oudere starters groeien in de jaren na de start meestal niet en het investeringsniveau ligt lager. Daarnaast werken de oudere starters vaker parttime in het bedrijf. Daarmee onderscheiden de oudere starters zich van hun jongere collega's, die meer gericht zijn op groei.

Het aandeel van oudere starters, ondernemers die ten tijde van de start van het bedrijf 45 jaar of ouder zijn, is in tien jaar tijd opgelopen van 20% naar 28%. Meer dan de jongere starters, hebben de oudere starters een bedrijf in hun eentje en willen zij ook vaker als eenpersoonsbedrijf blijven werken. Dat de oudere starters minder groeiambities hebben dan de jongere starters deert hen als regel niet, want voor het levensonderhoud zijn de oudere starters minder vaak dan de jongere starters afhankelijk van de inkomsten uit het bedrijf. Bedrijven van oudere starters scoren dan ook lager op de verschillende prestatie-indicatoren, zoals werkgelegenheid, investeringen en omzet.

De publicatie 'Oudere versus jongere starters' brengt een groot aantal verschillen tussen oudere en jongere starters aan het licht. Naast de hiervoor genoemde verschillen is er ook een verschil in hun netwerkgedrag: de oudere starters zeggen vaker goed te kunnen participeren in netwerken en zij werken ook vaker direct vanaf de start samen met andere bedrijven. De capaciteiten waarover de jongere starters in grotere mate beschikken , zoals risico's durven nemen en vreemd vermogen durven aantrekken, zijn in overeenstemming met hun groeiambities. Wat de kenmerken van de ondernemers betreft: oudere starters zijn in vergelijking tot jongere starters vaker man en zij hebben vaker een hoger opleidingsniveau. Ook hebben oudere starters vaker al voor de start ervaring binnen de branche waarin men het bedrijf is begonnen.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04