Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 20 januari 2005

Ontwikkelingsvolume circa 180 miljoen

AM en Bouwfonds Property Finance verwerven
IBM-terrein in Amsterdam voor herontwikkeling

AM Vastgoed en Bouwfonds Property Finance hebben een herontwikkelingslocatie van 5,3 hectare verworven in het Amsterdamse zakendistrict Riekerpolder. Het terrein was eigendom van IBM Nederland. Er bevinden zich een hal van 23.000 m², een kantoor van 15.000 m² en 920 parkeerplaatsen. Partijen willen het gebied op termijn transformeren tot een hoogwaardige kantorencampus. Zij voorzien de ontwikkeling van uiteindelijk meer dan 60.000 m² aan zowel grote als kleine kantoorgebouwen in een parkachtige omgeving. Het ontwikkelingsvolume vertegenwoordigt een investeringswaarde van circa 180 miljoen.

De verwerving van de IBM-locatie sluit aan op de veranderende Nederlandse kantorenmarkt waarin verouderde kantoorbebouwing plaatsmaakt voor hoogwaardige nieuwbouw, die op maat wordt gemaakt voor huurders en beleggers. De herontwikkeling zal gefaseerd plaatsvinden, afhankelijk van de vraag van huurders en beleggers. In afwachting van de herontwikkeling worden de hal, de kantoren en de parkeerplaatsen tijdelijk verhuurd, waarbij DRS en Boer Hartog Hooft als makelaars optreden. De Riekerpolder is gelegen aan de ringweg A10 tussen Schiphol en de Zuidas.
AM Vastgoed en BPF Special Projects hebben voor de herontwikkeling van het IBM- terrein een joint venture opgericht. Bouwfonds Property Finance treedt op als financier. Beide partijen participeren voor 50% in de ontwikkelingscombinatie.

Nieuwe parkeergarage voor IBM Nederland
Op het voormalige IBM-terrein ontwikkelt AM Vastgoed zelfstandig nieuwe parkeerfaciliteiten voor IBM Nederland. Het betreft een parkeergarage in twee lagen voor 1600 auto's, die AM Vastgoed in opdracht van IBM Nederland realiseert. In de loop van dit jaar zal IBM Nederland de nieuwe parkeergarage in gebruik nemen. Het investeringsvolume van deze parkeervoorzieningen bedraagt circa 14 miljoen. AM Vastgoed ontwikkelde eerder voor IBM Nederland op Riekerpolder het kantorengebouw Dynatos van 34.000 m² , dat in januari 2004 werd geopend. Het nu verworven IBM-terrein bevindt zich tussen dit gebouw en het kantoor van IBM Nederland aan de A10, die beide niet in de transactie zijn opgenomen. AM's in house ontwerpbureau T+T Design, dat het concept voor Dynatos bedacht, heeft nu ook getekend voor het ontwerp van de nieuwe kantorencampus. Delta Vorm is verantwoordelijk voor de landschapsarchitectuur. BD Architectuur gaf het nieuwe parkeergebouw voor IBM Nederland vorm.

Profiel AM
AM Vastgoed maakt deel uit van AM NV (voorheen Amstelland MDC), dat op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming (Euronext, Amsterdam), met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.
De projecten van AM hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC en ULI) voor onder meer de Kalvertoren en kantoor Forum (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht), Regenboog Park (Tilburg), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon). De strategie van AM Vastgoed is er op gericht haar ontwikkelingsfilosofie ook toe te passen op de (her)ontwikkeling van centrumgebieden en winkelcentra in kleinere Nederlandse plaatsen..

Profiel Bouwfonds Property Finance
Vastgoedprojecten financieren vanuit een gedegen kennis van vastgoed: dat is het concept van Bouwfonds Property Finance, vastgoedfinancier met een internationaal werkterrein. De kwaliteit van de onderneming is dat ze vastgoedrisico's analyseert vanuit haar vastgoedexpertise. Die manier van werken stoelt op een grote kennis van de vastgoedwereld, van vastgoedproducten en van financieren. Maar het is ook een mentaliteit: Bouwfonds Property Finance staat náást de ondernemer en gaat verder waar anderen stoppen. BPF is naast Nederland actief in Europa en Noord-Amerika. BPF Special Projects is in samenwerking met participanten verantwoordelijk voor een projectenportefeuille van 3 miljard.
Bouwfonds Property Finance is onderdeel van Bouwfonds, 100% dochter van ABN AMRO. In 2004 bedroeg de productie van BPF 3,5 miljard en is de portefeuille gegroeid tot bijna 9 miljard.

Noot voor de redactie,