D66

Mensen in Nederland worden niet gedwongen om aan te geven of ze al dan niet donor willen zijn, of dat zij die keuze aan hun familie overlaten. D66 dringt al lange tijd aan op een minder vrijblijvend systeem om mensen hun keuze kenbaar te laten maken. De Democraten beschouwen het als een burgerplicht over deze vraag na te denken, omdat er jaarlijks honderden mensen overlijden wegens een tekort aan donoren.

Kamerlid Ursie Lambrechts: De tragiek is, dat de meeste van deze mensen onnodig overlijden. Er zijn voldoende mensen in Nederland die donor willen zijn, maar er zijn te weinig mensen die hun wens daadwerkelijk laten registreren. Om dat probleem op te lossen hadden wij graag de vrijblijvendheid uit het systeem gehaald´. Daarvoor lijkt echter geen kamermeerderheid te zijn omdat de VVD, die over het onderwerp intern verdeeld is, heeft aangekondigd uiteindelijk tégen een systeemwijziging te zullen stemmen.

Lambrechts benadrukt, dat het systeem van actieve orgaandonatie waar haar partij voor pleit, iets anders is dan het zogenaamde geen bezwaar-systeem. Bij dat laatste is iedereen donor tenzij iemand actief aangeeft dat niet te willen zijn. Bij het systeem van actieve orgaandonatie, ook wel het Keuze-model, móeten mensen hun wens kenbaar maken. Of die wens positief of negatief is, dat blijft uiteraard de volledig vrije keuze van een persoon zelf. Maar als het aan ons had gelegen, had iedereen wel over die vraag na moeten denken. Gezien de overweldigende publieke steun onder de Nederlandse bevolking voor zo´n systeemwijziging, is het een gemiste kans dat er nu toch weer niets lijkt te veranderen´.

19-1-2005 20:55