Vereniging Nederlandse Gemeenten

KAMERMEERDERHEID TEGEN HUURLIBERALISATIE

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft 20 januari laten weten tegen de door minister Dekker voorgestelde huurprijsliberalisatie te zijn. Daarmee is een kamermeerderheid tegen deze plannen. Het is verheugend dat de CDA-fractie het met de VNG eens is dat er eerst flink moet worden gebouwd door (onder andere) woningcorporaties voordat huurverhoging aan de orde is.

Segregatie
Op dit moment is 5% van de huurwoningen geliberaliseerd. Dat wil zeggen dat er geen regels voor de huur bestaan en de verhuurder dus kan bepalen hoe hoog deze is. De minister wil dit optrekken naar 25%. De VNG vreest dat dit zal leiden tot een toename van segregatie in wijken van grotere steden en tussen steden en hun omliggende gemeenten. De keuzevrijheid voor mensen met lagere inkomens neemt af en daardoor zal ook de herstructurering van oude wijken stagneren

Bezuinging
Het is nog onduidelijk hoe de minister de bezuinigingstaakstelling van 250 miljoen per jaar vanaf 2006 gaat invullen. Zij wilde dit bedrag laten opbrengen door verhuurders in ruil voor huurverhoging. Op deze manier kon het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) worden ontzien. Wij hebben begrepen dat zolang er geen zekerheid is over de invulling van de bezuiniging, het ISV-budget voor de periode 2005-2009 niet wordt vrijgegeven.


* VNG Brief over huurbeleid aan de Tweede Kamer