Gemeente 's-Hertogenbosch

19-01-2005

Scholen in de weer met zwerfvuil

Donderdag 20 januari aanstaande gaan ruim 600 kinderen van Basisschool L.W. Beekman en basisschool Jeroen Bosch, de educatieve 'Opruimshow' bekijken op hun school. De show vormt de aftrap voor de zwerfvuilactie die de maanden januari tot en met maart op deze scholen wordt gehouden. Ook de Kameleon aan de Graafseweg doet mee met de actie. De Opruimshow wordt hier op dinsdag 15 februari gegeven. Na de shows gaan de leerlingen aan de gang met een speciaal lespakket "Zwerfafval: mooi niet!".

De gemeente gaat in 2005 weer campagne voeren tegen het zwerfvuil. De gemeente wil dat 's-Hertogenbosch schoner wordt. Uitgangspunt van de campagne is om leerlingen bewust te maken dat een schone omgeving prettiger is om in te leven dan in buurt met veel vuil. Jongeren kunnen zelf hierin ook een rol spelen.

Lespakket
De lespakketten zijn ontworpen door Nederland Schoon. Tijdens de lessen worden leerlingen geprikkeld om kritisch na te denken over hun eigen gedrag ten aanzien van zwerfvuil. De 'Opruimshow' haakt in op de lessen over zwerfvuil. De show wordt drie keer gegeven. Het streven is dat de komende twee jaar alle Bossche scholen aandacht hebben besteed aan het onderwerp zwerfvuil.

Straatact
Zaterdag 22 januari aanstaande beweegt een groep acteurs van straattheatergroep 'Painted Lady' zich tussen de bezoekers in winkelcentrum Rompertpassage. Met hun opvallende kostuums en al blikjes rondstrooiend en opruimend gaan zij vanaf ongeveer 11.30 uur het winkelcentrum rond. Op zaterdag 5 februari treedt de groep op in winkelcentrum Helftheuvelpassage en zaterdag 26 februari op de Markt van 's-Hertogenbosch.