Nederlandse Aardolie Maatschappij


NAM en Shell gunnen helikopter-contract aan Bristow

20/01/2005

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft tezamen met Shell UK na een openbare aanbestedingsprocedure een contract gegund aan Bristow Helicopters Ltd. voor het leveren van helikopter services op het centrale en zuidelijk deel van de Noordzee. Bristow is hiervoor ook de huidige contracthouder.

Het nieuwe contract, dat op 1 juli 2005 ingaat, heeft een looptijd van 7 jaar, en vertegenwoordigt een waarde van circa 280 miljoen euro. Het contract behelst het uitvoeren van helikoptervluchten en daarmee samenhangende diensten voor Shell's en NAM's offshore activiteiten in Groot-Brittannië en Nederland. Het gaat daarbij met name om het vervoeren van medewerkers van en naar de productieplatformen op de Noordzee. Bristow heeft reeds het contract voor de operaties van Shell in het noordelijke deel van de Noordzee. Dat contract loopt ongewijzigd door.

De activiteiten onder het contract worden uitgevoerd vanuit Den Helder en vanuit Aberdeen en Norwich in Groot-Brittannië. Robbert de Weijer, asset manager van ONEgas (de unit waarin de offshore-activiteiten van NAM en Shell in het zuidelijke gedeelte van de Noordzee zijn ondergebracht) zei: "Dit contract onderstreept het belang dat NAM en Shell hechten aan de Noordzee en is toegekend na een aanbestedingsprocedure die werd gekenmerkt door zeer sterke concurrentie. We denken dat deze toekenning goed is voor de werkgelegenheid in de regio's waar Bristow actief is, en kijken uit naar een voortzetting van de succesvolle samenwerking tussen beide bedrijven."

De voorwaarden van het nieuwe contract zijn vergelijkbaar met die van het huidige contract, dat sinds 1998 van kracht is, met dit verschil dat de contracten voor het centrale en zuidelijke deel van de Noordzee zijn gecombineerd in één contract voor Shell E&P in Europa, het samenwerkingsverband waarin de NAM sinds oktober 2003 in participeert.