Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 20 januari 2005

ACTIEVOERDERS TEN ONRECHTE OM IDENTIFICATIE GEVRAAGD

Misbruik identificatieplicht schending van vrijheid van meningsuiting!

Drie aktievoerders die vandaag een eenvoudig protest hielden bij de Amerikaanse ambassade, zijn na 5 minuten aangehouden omdat ze weigerden hun identificatie te tonen. De aktievoerders waren van mening dat er geen aanleiding was om naar hun identiteit te vragen, aangezien ze slechts met twee spandoekjes naast de ingang van de VS ambassade stonden.

Al langer heerst er een uitermate intolerante houding in Den Haag van politie tegen aktievoerders. Zeker als het gaat om protesten bij de VS ambassade. Aktievoerders worden al snel beschuldigd van verstoring van de openbare orde terwijl ze vaak alleen maar met een spandoek voor de deur staan. Het is duidelijk dat dit intolerante beleid gevoerd wordt onder druk van de VS ambassade. Zij kunnen geen enkele vorm van kritiek op Nederlandse bodem accepteren. De politie Haaglanden wordt voor hun karretje gespannen om aktievoerders stelselmatig voor hun deur te verwijderen, terwijl daar geen enkele juridische basis voor is. Nu maakt de politie Haaglanden zelfs misbruik van een nieuw machtsmiddeltje, namelijk de identificatieplicht. Zij moeten echter wel een reden hebben om iemand om identificatie te vragen. En in het geval van enkele individuen met een spandoek is daar absoluut geen sprake van. Hier is de wet zeker niet voor bedoeld. Sterker nog, het is op deze manier een verschrikkelijke uitholling van de Nederlandse rechtsstaat, waarin vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht is. Dit wordt ondermijnt op het moment dat iemand zijn of haar identificatie moet tonen , vanwege een protest met een simpel spandoek. Van deze persoon worden de gegevens genoteerd en vastgelegd in politieregisters, die uiteindelijk weer bij inlichtingendiensten (zoals AIVD) terechtkomen. Met alle gevolgen van dien en dat alleen maar omdat iemand op heel vreedzame en algemeen geaccepteerde wijze diens kritiek wil uiten.

De aktievoerders zullen weigeren hun boete te betalen, wat betekent dat de zaak automatisch voor de rechter komt. Tot nu toe zijn hierover nog geen rechtszaken geweest en kan dit als een proefproces gezien worden. Het kan echter nog een jaar duren voordat de zaak voorkomt. De aktievoerders vinden dat jammer, omdat de politie in de tussentijd gewoon door kan blijven gaan met deze vorm van schending van de mensenrechten.



Ingezonden persbericht