Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegale slachtingen tijdens Offerfeest

Ter gelegenheid van het Islamitisch Offerfeest hebben controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID) vandaag in het gehele land gerichte controles uitgevoerd. Daarbij werden in totaal 6 personen bekeurd als verdacht van het illegaal slachten van schapen. In alle gevallen gaat het om overtredingen van de Vleeskeuringswet en Destructiewet, waarbij het meestal gaat om economische delicten die worden aangemerkt als een misdrijf.

In de verschillende provincies werden de volgende overtredingen geconstateerd;

Friesland;
Tweemaal werd proces-verbaal opgemaakt terzake het vervoer van een schaap in kofferbak en het vervoer van schapen in een niet goedgekeurde veewagen. Bovendien bleek de veewagen niet te voldoen aan regels ten aanzien van ontsmetting.

Gelderland;
Een proces-verbaal werd opgemaakt wegens het vervoer van vlees afkomstig van de illegale slacht van drie schapen, die bovendien niet de vereiste oormerken hadden. Het vlees werd in beslag genomen. Een verdachte werd aangehouden voor nader verhoor. De slachtingen zijn vermoedelijk uitgevoerd op een boerderij. Er wordt nader onderzoek ingesteld.

Drenthe;
Hier betrapten de AID-controleurs een drietal mannen op heterdaad bij het illegaal slachten van schapen. De slachting vond plaats bij zelfslachtende slager die niet in het bezit was van de vereiste keuringspapieren. Drie mannen waaronder de slager werden verhoord en proces-verbaal wordt opgemaakt. Er werden vier schapen en vlees in beslag genomen, afgekeurd en zal worden vernietigd. Ook werd nog het nodige slachtafval (destructiemateriaal) aangetroffen.

Noord- Brabant:
Ook hier werd mannen betrapt bij illegale slachting van schapen in een oud pand. Vijf mannen waren volop bezig en hadden reeds 12 schapen geslacht, terwijl nog 7 levende schapen werden aangetroffen. Vlees en destructiemateriaal van de 12 schapen was aanwezig en werd in beslaggenomen en wordt vernietigd. De eigenaar van het pand werd aangehouden voor nader verhoor.
Een van de verdachten trad op als handelaar en bij hem in zijn auto werden vijf schapen bestemd voor aflevering aangetroffen. In de betreffende ruimte waar werd geslacht was er sprake van een smerige, vieze, onhygiënische toestand en werd ook het nodige oud slachtafval aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat deze plaats al gedurende maanden voor dit doel is gebruikt. Een nader onderzoek wordt ingesteld.

In een islamitische winkel werd een schaap aangetroffen zonder het vereiste oormerk zodat identificatie niet mogelijk was. Het dier werd in beslag genomen en tegen de bezitter wordt proces-verbaal opgemaakt.

Overijssel;
In de gemeente Almelo werden 2 schapenvachten en 2 darmresten van schapen aangetroffen in de berm van de weg. Nader onderzoek leverde tot op heden geen spoor op naar een verdachte.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318