VAN BRUGGEN ADVIESGROEP

Nederlanders klampen zich massaal vast aan lage rente

PERSBERICHT

90 miljard euro aan hypotheken afgesloten in 2004:

Nederlanders klampen zich massaal ten onrechte vast aan lage hypotheekrente


1 op de 2 Nederlanders met een koopwoning laat zich bij het afsluiten van een hypotheek vooral verleiden door lage rentes zonder dat wordt gekeken naar andere belangrijke aspecten die bij het afsluiten van een hypotheek minstens zo belangrijk zijn. Een lage rente kan hierdoor uiteindelijk toch hogere maandlasten opleveren. 14% geeft aan niet op de hoogte te zijn van de voorwaarden van zijn of haar hypotheek. Verder is ruim 1 op de 3 Nederlanders (37%) niet op de hoogte van de overheidsplannen voor de komende jaren als het bijvoorbeeld gaat om de hypotheekrente aftrek.

Deze opmerkelijke resultaten zijn naar voren gekomen uit een recente enquête onder ruim 1000 Nederlanders. Het onderzoek werd gehouden door onderzoeksbureau MarketResponse in opdracht van de Van Bruggen Adviesgroep, één van de grootste onafhankelijke aanbieders van financiële diensten in Nederland. De organisatie start nu een intensieve landelijke waarschuwingscampagne op radio, tv en in de gedrukte media om mensen te wijzen op de valkuilen bij het afsluiten van een hypotheek. Hierdoor lopen huizenkopers namelijk juist extra risico om in de financiële problemen te komen. Harmen Siezen, voormalig nieuwslezer bij de NOS, is actief betrokken bij de totstandkoming van de campagne. Ook kunnen mensen vanaf vandaag op de site www.hypotheekadvies.nl terecht voor alle soorten denkbare ondersteuning. Zo is daar een hypoheken encyclopedie beschikbaar, kunnen mensen gratis chatten met een financieel adviseur en zich abonneren op een gratis Hypotheken Krant met daarin alle relevante actualiteiten. Ook is er een speciale wooncalculator waarmee je zelf online je hypotheeklasten kan berekenen. Hierbij wordt tevens rekening gehouden met andere bijkomende kosten zoals gemeentelijke belastingen.

Steeds meer hypotheken in Nederland

Uit onderzoek van de Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat in 2004 in Nederland voor 90 miljard euro aan hypotheken is afgesloten. Dit is 20% meer dan het jaar ervoor toen het nog om 75 miljard ging. Dit komt deels door de gestegen huizenprijzen maar zeker ook door het toegenomen aantal transacties en oversluitingen. In 2004 werden er 220.000 bestaande en nieuwbouw huizen verkocht. In 2003 waren dat er nog 190.000. Ook het aantal oversluitingen steeg van 115.000 naar 135.000. Het bedrag per oversluiting nam hierbij toe met 9% (van 178.000 naar 190.000 in 2004.)

'Te sterke focus op lage rente ronduit onverstandig'

Hans van Bruggen, directeur Van Bruggen Adviesgroep: 'De te sterke focus van veel huizenkopers op een lage rente bij het afsluiten van een hypotheek is begrijpelijk bij deze complexe materie maar ronduit onverstandig en kortzichtig. Mensen laten zich door deze lokkers vaak verleiden en komen daardoor eerder in de problemen. Een lagere rente kan namelijk alsnog hogere maandlasten met zich meebrengen. Belangrijke aandachtspunten worden over het hoofd gezien zoals: hoe lang duurt die lage rente, wat gebeurt er na die periode en hoe zijn de regels rondom de flexibiliteit om af te lossen, de hypotheekvorm, de vermogensopbouw en hoe zijn de risico's van arbeidsongeschiktheid en overlijden geregeld. Ook is het van belang te bekijken welke fiscale aspecten er van toepassing zijn en wat de persoonlijke toekomstplannen zijn. Als bijvoorbeeld de gezinssituatie wijzigt, kan een financieel plaatje er natuurlijk ineens heel anders uit komen te zien. En dan zijn er nog andere belangrijke vragen zoals: wat gebeurt er in 2005 met de huizenprijzen? Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrente en met de hypotheekrenteaftrek in het komende jaar? Juist in deze onzekere tijden lijkt het ons een goed moment om mensen intensief te gaan wijzen op het belang van alle ins- en outs en valkuilen rond de financiering van een eigen huis. Ook benadrukken we hierbij het belang van het inwinnen van onafhankelijk advies. Met de nadruk op onafhankelijk.'

Van Bruggen Adviesgroep

Van Bruggen Adviesgroep is opgericht door Hans van Bruggen en in 10 jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste en snelstgroeiende onafhankelijke aanbieders van financiële diensten in Nederland. Bij de franchiseorganisatie zijn op dit moment circa 60 onafhankelijke zelfstandig gevestigde adviseurs op het gebied van de financiële dienstverlening aangesloten. Elke financieel adviseur voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en is een deskundige in zijn vakgebied. Van Bruggen Adviesgroep mag dan ook het Keurmerk van de Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling voeren, dat door verschillende onafhankelijke partijen is opgesteld en garant staat voor betrouwbare en deskundige hypotheekbemiddeling. De verwachting is dan ook dat alle Van Bruggen Adviesgroep adviseurs zullen voldoen aan de eisen die de Wet Financiële Dienstverlening (WFD), dit jaar gaat stellen, een door de overheid opgestelde wet die zorgt voor regulering binnen de financiële dienstverlening.

Van Bruggen Adviesgroep wil zich onderscheiden door haar expertise, begrijpbaar taalgebruik en een solide en onafhankelijk financieel advies dat precies aansluit bij iemands persoonlijke situatie. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de huidige situatie, maar vooral ook naar de toekomst. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijke wijzigingen in de gezinssituatie, studerende kinderen, hoe lang blijft iemand werken, parttime of fulltime, een mogelijk tweede huis, etc. Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke hypotheekadvies dat wordt gegeven.

EINDE BERICHT