Provincie Overijssel

Vuur en Vlam: startschot voor subsidieprogramma cultuurbereik

Met een knal geeft gedeputeerde Jan Kristen (Cultuur) vrijdag in poppodium Metropool in Hengelo het startschot voor Vuur en Vlam. Met dit programma wil de provincie Overijssel de komende vier jaar het cultuurbereik vergroten door meer aanbod te ontwikkelen voor nieuwe publieksgroepen.

Jan Kristen: "We willen dat de inwoners van Overijssel weten dat cultuur leuk en interessant is en dat je ervan kan genieten en leren. Om dat te bereiken trekken we tot en met 2008 jaarlijks 1,2 miljoen euro uit voor nieuwe culturele activiteiten of voor cultuuraanbod dat gericht is op groepen die nu nog niet of weinig met cultuur in aanraking komen.

Vuur en Vlam is de voortzetting van Blind date in Overijssel dat de afgelopen vier jaar heeft gelopen. Er is in Blind Date veel nieuw cultureel aanbod ontwikkeld, vooral voor jeugd en jongeren. Ook zijn er de afgelopen jaren verschillende erfgoedprojecten en projecten voor en over culturele minderheden in de provincie uitgevoerd.

De resultaten van enkele van deze projecten zijn vrijdag te zien bij de aftrap van Vuur en vlam. Leerlingen uit Enschede spelen een battle drum en kinderen van de brede school in Deventer presenteren een film die ze gemaakt hebben op filmschool De Keizer. Vertelster Janna van de Berg biedt een podium voor verhalen door vluchtelingen en tien kinderen uit Deventer geven een accordeonconcert.

Kristen stelt vast dat met Blind Date een belangrijke stap is gezet. "Maar voor het vergroten van het cultuurbereik is meer tijd nodig. Met Vuur en Vlam willen we de eerste ontwikkelingen verstevigen en de komende vier jaar verder verbreden. Daarbij willen we het experimentele niet uitsluiten. De afgelopen periode heeft veel originele projecten, onderzoeken en werkwijzen opgeleverd. Maar het is ook belangrijk om het goede dat bij het proberen ontstaat te behouden."

Meer informatie over subsidiemogelijkheden is te vinden op

www.prv-overijssel.nl/documenten/cultuur.
© 2005 Provincie Overijssel