Gemeente Doorn


Milieu / week 3

`Strengere' handhaving milieuwetten in Zuidoost-Utrecht

Handhavers van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht voeren namens de gemeente Doorn periodiek milieucontroles uit bij bedrijven. Sinds kort werkt de Milieudienst hiervoor met een nieuwe regionale handhavingstrategie. Daarnaast is ook de methode voor het plannen van de bedrijfscontroles veranderd.

Tijdens de bedrijfsbezoeken wordt gecontroleerd of bedrijven zich aan de milieuvoorschriften houden. De controles richten zich op allerlei milieuregels zoals bijvoorbeeld voor: het afvoeren van afval, het opslaan van gevaarlijke stoffen, het voldoen aan geluidsnormen en keuringen van voorzieningen zoals stookinstallaties. Bij een overtreding van de milieuregels, moet de Milieudienst ervoor zorgen dat het bedrijf deze opheft. De manier waarop dit gebeurt, is vastgelegd in de nieuwe handhavingstrategie.

Handhavingstrategie

Vanaf 1 oktober 2004 is de nieuwe handhavingstrategie van kracht en treedt de gemeente `strenger' op. Bij deze nieuwe werkwijze is er één controle minder nodig, voordat de gemeente een sanctie zal opleggen. Bij een overtreding staat nu al in de eerste brief dat de gemeente een dwangsom kan opleggen. Bedrijven moeten de overtreding nu sneller opheffen, om te voorkomen dat de gemeente overgaat tot het opleggen van een dwangsom.

De Milieudienst bekijkt bij iedere overtreding wat de juiste aanpak is. Als er ernstige milieuschade dreigt, zal er nog sneller opgetreden worden dan bij de hierboven beschreven manier. Er wordt dan meteen een dwangsom opgelegd.

In de nieuwe handhavingstrategie staat vermeld welke acties passend zijn als overtredingen niet op tijd opgeheven worden, en welke kosten er aan de sancties verbonden zijn. De nieuwe strategie is opgesteld, omdat er landelijk behoefte is aan een professionelere aanpak van de handhaving.

Planningsmethode

Naast de nieuwe aanpak van de handhaving is ook de planning van de bedrijfscontroles veranderd. Eerst is een probleemanalyse gemaakt. Hieruit kwam naar voren dat de volgende milieu-onderwerpen in de regio Zuidoost-Utrecht van belang zijn: luchtverontreiniging, veiligheid, geluid, energie en afval.

De nieuwe planning houdt rekening met de mogelijke milieubelasting van bedrijven op deze aspecten. De frequentie van de bedrijfscontroles is hiervan afhankelijk, maar kan verminderen als bedrijven de milieuvoorschriften goed naleven. Bedrijven die regels overtreden, krijgen vaker controles dan bedrijven die het goed doen. Bij bedrijven die te maken hebben met het aspect veiligheid, vindt jaarlijks een controle plaats.

De bedrijven in de gemeente Doorn zijn per brief geïnformeerd over de gevolgen van de nieuwe handhavingstrategie voor de bedrijven.

Meer informatie: Milieudienst Zuidoost-Utrecht, 030-69 99 500.

De handhavingstrategie kunt u vinden op www.milieudienstzou.nl onder actuele informatie.