Gemeente Breda

Plan in Hoofdlijnen Landschappelijke Driehoek vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Plan in Hoofdlijnen Landschappelijke Driehoek vastgesteld. De juridische vertaling van dit plan krijgt vorm in het nog op te stellen bestemmingsplan.

Sinds de jaren negentig vinden in de Landschappelijke Driehoek, dat is het gebied tussen de A-27, Zuidelijke Rondweg en Loevesteinstraat/Lange Bunder, enkele initiatieven plaats op het gebied van stedelijke uitleg en herontwikkeling. Het plan in hoofdlijnen geeft de ruimtelijke mogelijkheden aan voor de herontwikkeling van de Landschappelijke Driehoek, waarbij wonen, ecologie, landschap, cultuurhistorie, diverse vormen van recreatie, beheer en verkeersveiligheid hand in hand gaan.

Behoud en versterken landschappelijke condities Belangrijke uitgangspunten voor de planvorming zijn onder andere de handhaving van rust en het versterken van de landschappelijke- en natuurwaarden in het gebied. Buitenplaatsen, verspreide lintbebouwing, lanen, weiden en kleinschalige woonenclaves worden behouden en verbeterd. Een andere doelstelling is ruimte bieden aan groenstedelijke functies (sportaccommodatie en buitenplaats) en landschappelijke vernieuwing door meer aandacht voor de natuur en recreatief gebruik.

Het nieuwe sportcomplex van Jeka is één van de grotere projecten binnen de Landschappelijke Driehoek.

Andere ontwikkelingsgebieden in de Landschappelijke Driehoek zijn: Landgoed Klein IJpelaar; omdat de functie van het klooster komt te vervallen bestaat de mogelijkheid om het complex geschikt te maken voor woondoeleinden en/of bijzondere doeleinden. Ontwikkeling van een buitenplaats; een buitenverblijf in de vorm van een groot landhuis met bijbehorende voorzieningen in een parkachtige omgeving.
De natuurontwikkeling van de Bavelsche Leij. De bovenloop van de Bavelsche Leij zal op zodanige wijze worden ingericht, dat de natuurwaarden in het gebied worden versterkt en de waterhuishoudkundige situatie in het gebied wordt hersteld.

Verkeer en ontsluiting
Op de oprit van de Franklin Rooseveltlaan komt een afrit het gebied in. Jeka, buitenplaats, St. Joost en Beukenlaan zullen te bereiken zijn via de IJpelaarstraat. Na de inrit naar St. Joost op de Seminarieweg komt een afsluiting voor autoverkeer. Op de Beukenlaan wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd. Om ruimte te maken in de opstelvlakken naar de Frankling Rooseveltlaan wordt de aansluiting van de Beukenlaan op de Loevesteinstraat omgelegd richting Mathenessestraat.

Inspraak
De consultatie over het Plan in Hoofdlijnen Landschappelijke Driehoek zal naar verwachting in februari plaatsvinden voor bewoners en belanghebbenden. De inspraakbijeenkomst voor de artikel 19-procedure voor Jeka wordt op 26 januari as. georganiseerd.

Breda, 21 januari 2005