Provincie Limburg

Overlijden oud-Gouverneur Emile Mastenbroek Hard voor mezelf en constructief voor Limburg

Met droefheid is kennis genomen van het overlijden van oud-Gouverneur ing. E.M. Mastenbroek. Emile Mastenbroek was met hart en ziel verknocht aan Limburg. Natuurlijk staat de schijnwerper op zijn periode als Gouverneur, maar ik hecht er aan te wijzen op het feit dat hij al vanaf 1966 actief werd in de provinciale politiek. Vooral als gedeputeerde voor Volksgezondheid heeft hij veel voor Limburg bereikt. Voor zijn omgeving was hij altijd opgewekt, enthousiast, straalde élan uit en toonde een grote betrokkenheid. De menselijke maat stond daarin voorop, aldus Gouverneur mr. B.J. baron van Voorst tot Voorst, namens Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. In 1990 werd de heer Mastenbroek benoemd tot Gouverneur van Limburg voor een periode van drie jaar. Provinciale Staten herdenken oud-Gouverneur Mastenbroek in haar eerstvolgende vergadering op 4 februari aanstaande.

Hij was lid van het CDA. De heer Mastenbroek was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en in bezit van de Gouden Erepenning der Provincie Limburg. De heer Mastenbroek werd 74 jaar. Zijn benoeming als Commissaris der Koningin in de provincie Limburg was voor velen een verrassing. Op een moment waarop hij er serieus aan dacht om een langdurige politieke en bestuurlijke loopbaan te beëindigen, bereikte hem het verzoek om zich voor de post van Gouverneur van Limburg beschikbaar te stellen. Drie jaar en niet langer, luidde zijn boodschap. Het typeert het karakter van Emile Mastenbroek dat hij op dit verzoek is ingegaan. Zoals hij het zelf treffend verwoordde bij zijn aanstelling: Hard voor mezelf en constructief voor Limburg, daarbij refererend op zijn periode in het staal en het constructiewerk. Hij heeft het verval van de werkgelegenheid in Limburg van nabij meegemaakt. Met zijn tomeloze inzet heeft hij mede leiding gegeven aan de herontwikkeling van de sociaal-economische infrastructuur in Limburg.

Aardbeving
In zijn Gouverneursperiode werd Limburg opgeschrikt door de zwaarste aardbeving in haar historie. Dankzij attent en snel optreden van Gouverneur Mastenbroek, kon aan veel particulieren extra hulp worden geboden. Hij zette zich ook volledig in voor de restauratie van het cultureel erfgoed. In dit soort omstandigheden was Mastenbroek op zijn best en ten voeten uit: hulp bieden waar mensen die nodig hebben. Hierbij kwam zijn rijke ervaring als gedeputeerde voor de Volksgezondheid ruim van pas. In zijn periode als gedeputeerde Volksgezondheid heeft hij de lijnen uitgezet voor een stabiele Volksgezondheid voor Limburg.

21-1-2005 12:00