GroenLinks

Kabinet staakt strijd tegen de grote luchtvervuiling

21 januari 2005

Het kabinet weigert de lucht in Nederland schoner te maken. Daarmee laat ze duizenden mensen die ziek worden of zelfs sterven door vuile lucht in de steek. Op voorstel van milieustaatssecretaris Van Geel worden normen, die bedoeld zijn om mensen te beschermen, opgerekt. Minister Peijs van Verkeer maakt het nog bonter door alle Europese milieuwetten ter discussie te stellen. Wijnand Duyvendak roept beide bewindspersonen dinsdag naar de Kamer voor opheldering.

Deze zomer bleek uit satellietbeelden dat de Nederland lucht een van de smerigste in Europa is. Vandaag besluit het kabinet om daar voorlopig niets aan te doen. Van Geel wil Europese afspraken, om de lucht schoner te maken, niet nakomen. Hij beweert de luchtkwaliteitsnormen, mede door Nederland opgesteld, niet te kunnen halen. Dit is klinkklare onzin, zoals RIVM en GroenLinks al eerder aantoonden. GroenLinks presenteerde onlangs een pakket aan maatregelen om de lucht wel in 2010 schoon te krijgen. Zo kan de snelheid op stadsnelwegen naar 80 km/u, de dieselaccijns omhoog, vuile scheepsmotoren zwaarder belast worden en kunnen schone autos een fiscaal voordeel krijgen.

Van Geel en Peijs wezen deze maatregelen stuk voor stuk van de hand. Het kabinet kan het wel, maar wil eenvoudig niet. Daarmee laat ze duizenden mensen in de steek, die last hebben van vuile lucht. Jaarlijks sterven 5000 mensen eerder door het inademen van vuile lucht; duizenden kinderen en ouderen hebben astmatische klachten.

Wijnand Duyvendak roept Van Geel en Peijs ter verantwoording bij het vragenuurtje a.s. dinsdag. Dan mag Peijs ook uitleggen waarom volgens haar milieuwetten als de Nitraatrichtlijn en Vogelrichtlijn op de schop mogen, zoals zij vandaag in Trouw bepleit. GroenLinks zal haar vragen zich onverkort te committeren aan gemaakte Europese afspraken, zodat natuur, milieu en bewoners de bescherming krijgen die nodig is.

Wijnand Duyvendak