Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 3

vrijdag 21 januari 2005

Portefeuilleverdeling college van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad
Met ingang van 10 januari 2005

Dhr. H.M. Meijdam, Burgemeester

* Algemeen bestuur

* Openbare orde en veiligheid

* Personeel en organisatie

* Visie en strategie

* Statistiek en onderzoek

* Communicatie

* Bestuurlijke organisatie

* Klachten

Mevr. J. Schouten-Burger (VVD) 1e loco burgemeester
* Welzijn

* Cultuur

* Mediabeleid

* Jeugdbeleid

* Volksgezondheid

* Wijk Zaanstad Zuidoost.

Vervanger: H.J.Egberts

Dhr. C.J. Loggen (VVD)

* Financiën

* ROA-dagelijks bestuur

* Sport

* Stadsbeheer

* Integraal veiligheidsbeleid

* Stadsbedrijf sector facilitaire zaken

* Stadsbedrijf sector Uitvoering

* Informatie- en automatiseringsaangelegenheden
* Havens, markten en kermissen

* Project A8-zone

* Wijk Zaanstad Zuidwest

Vervanger: R.J.Linnekamp

Wethouder H.J.Egberts (PvdA)

* Sociale Zaken (w.o. AZC)

* Sociale werkvoorziening

* IKTC

* Economische Zaken

* Monumenten (w.o. het Jonge Schaap)

* Toerisme en recreatie

* Wijkgericht werken

* Project Kanaalzone

* Wijk Zaanstad Midden

Vervanger: J.Schouten - Burger

Mevr. P.M.J. Kroesen-van Gelderen (CDA)

* Bouwen en wonen

* Ruimtelijke Ordening

* Publieke dienstverlening

* Internationale betrekkingen

* Handhaving

* Project Inverdan

* Project Zaanoevers

* Grote Steden Beleid

Vervanger: C.J.Loggen

Dhr. R. J. Linnekamp (GroenLinks)

* Milieu en afvalstoffen

* Onderwijs

* Verkeer en vervoer

* Grondbedrijf

* Coördinatie minderheden

* Wijk Zaanstad Noord

* Project Saendelft

Vervanger: C.J.Loggen

Vervanging burgemeester
De regeling voor vervanging van burgemeester H. Meijdam is als volgt vastgesteld:
1. wethouder J. Schouten, 2. Wethoudr H.J. Egberts, 3. Wethouder N. Kroesen, 4. Wethouder R: Linnekamp, 5. Wethouder C: Loggen.

Vaststelling ruimtelijke structuurschets Dansen op het Veen. Het college van B&W heeft ingestemd met de ruimtelijke structuurschets vastgesteld, en deze ter besluitvorming doorgestuurd aan de commissie Stedelijke Ontwikkeling en de raad.
Eind 2004 hebben diverse consultaties plaatsgevonden over de structuurschets: met maatschappelijke groeperingen en organisaties, met jongeren en met de burgers van Zaanstad in de zaanstad op locatiebus. Deze consultaties hebben geleid tot verbetering van het kaartmateriaal, en het verduidelijken van bepaalde tekstpassages. De consultaties hebben niet geleid tot inhoudelijk grote aanpassingen. Meer informatie over de structuurschets, klik hier.

Vaststelling Voorlopig Ontwerp nieuw Stadhuis
Het college van B&W heeft zich over het voorlopig ontwerp van het nieuwe stadhuis gebogen. De afgelopen maanden is het voorstel van architect Sjoerd Soeters door de gemeente op allerlei aspecten bekeken en getoetst. Ambtenaren keken kritisch naar de functionaliteiten van het gebouw, de welstandscommissie toetste het ontwerp, en werd later ook gekeken naar het financiële plaatje en of het ontwerp past in het zogenaamde ´Programma van Eisen´ dat door de gemeente aan de architect als opdracht is meegegeven
Al deze bevindingen zijn aan het college van B&W voorgelegd. Het college kan zich in grote lijnen vinden in het ontwerp van Sjoerd Soeters. Ze plaatst wel kanttekeningen aan een tweetal gevels die de architect heeft ontworpen. Alle opmerkingen van het college en van de toetsing van het ontwerp aan de architect meegegeven om te verwerken in het definitieve ontwerp dat dit voorjaar klaar zal zijn.

Uitvoeringsplan Z´MOP II
In het programma Z´MOP II formuleert Zaanstad haar ambities voor de komende 5 jaar en nodigt zij externe partijen uit om met haar te investeren in de stad. Zaanstad zet nu in op de uitvoering van het Z´MOP II. Daarvoor is een plan opgesteld. In dat plan zitten de uitvoeringsnotities voor de economische, sociale en fysieke pijler verwerkt, zoals ook door de gemeenteraad was gevraagd. Ook bevat het plan een voorstel voor de organisatie. Met dit uitvoeringsprogramma geeft Zaanstad concreet invulling aan veel activiteiten. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld (in de sociale pijler) het Maatjesproject van het Wijksteundpunt Dirk Prins bij het Mennistenerf, en project Buurtconcierges van de stichting Leefbaarheid. Daarnaast maken middelen voor maatschappelijke opvang (Leger des Heils,Brijder-stichting, Blijf van mijn Lijf) deel uit van Grotestedenbeleid/Z'MOP-II. In een latere fase komen ook de grotere projecten zoals stedelijke vernieuwing in Zaandam Zuidoost en de herstructurering van bedrijventerreinen in de Kanaalzone aan bod.

Voorstel m.b.t. milieuprogramma 2005
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het milieuprogramma vast te stellen.

Bouwplan Jordan aan Vincent van Goghweg in procedure Jordan Carwash Zaandam BV wil haar bestaande tankstation annex autowasstraat uitbreiden en moderniseren. Er komt een nieuw tankstation met twee wasstraten. Ter voorkoming van geluidsoverlast komt tussen het nieuwe station en het nieuwe appartementencomplex een geluidsscherm. Eigenaar van het complex ZVH heeft de bouwactiviteiten aan haar huurders en kopers gewezen op de nieuwbouwplannen van Jordan. Het bouwplan is door de welstandscommissie beoordeeld en voldoet aan de eisen van welstand. Het bouwplan is diverse keren getoetst op verkeersaspekten en dat heeft geresulteerd in een goede verkeersafwikkeling. Om het plan te realiseren zal Jordan Carwash gemeentegrond aankopen. Dit is nodig om de uitbreiding mogelijk te maken en om het geluidsscherm te kunnen plaatsen. De gemeente zal aan de verkoop medewerking verlenen. Daarnaast is het noodzakelijk om de riolering te verleggen, het voet en fietspad aan te passen, kabels en leidingen te verleggen en enkele bomen te kappen. Ook moet een hogedruk gasleiding verlegd worden en moet een bodemsanering worden uitgevoerd. Het bouwplan ligt in het bestemmingsplan Schilders-Waddenbuurtgebied. Het ingediende bouwplan is hiermee in strijd. Maar er is vrijstelling mogelijk op grond van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Deze procedure wordt nu gestart.

Het college heeft ook een besluit genomen over:
* Voorstel ivm inspraakprocedure artikel 19 lid 1 WRO en opstellen plan kader tbv bouwen 8 woningen Weiver 199 te Westzaan.
* Voorstel ivm procedure artikel 19 lid 2 WRO tbv uitbreiden herenhuis Zuideinde 119-121 te Koog aan de Zaan
* Voorstel ivm inspraak procedure artikel 19 lid 1 WRO mbt bouwen van garage/berging bij perceel Kanaaldijk 7 te Westzaan
* Voorstel ivm vrijstelling artikel 19 lid 2 WRO tbv bouwen van een woonboederij veldweg 101 te Westzaan

* Voorstel ivm procedure artikel 19 lid 2 WRO tbv bouwen 6 appartementen Zuideinde 121 te Koog aan de Zaan