CAPITA BV

VFAS: Ouderschapsplan Donner behoeft aanscherping

De plannen van minister Donner van Justitie met betrekking tot de totstandkoming van het ouderschapsplan zijn een goede eerste aanzet maar gaan niet ver genoeg. De praktijk laat zien dat scheidende ouders wegens hun heftige emoties rondom de echtscheiding vaak niet in staat zijn om samen afspraken te maken. Beter zou het zijn om een scheidingsbemiddelaar aan te stellen die de totstandkoming van het ouderschapsplan begeleidt. Dat vinden de leden van de Vereniging van FamilierechtAdvocaten en Scheidingsbemiddelaars (VFAS), die de wet dagelijks in praktijk moeten toepassen.

De VFAS deelt de mening van de minister van Justitie dat ouders die gaan scheiden verplicht moeten worden om een ouderschapsplan op te stellen waarin afspraken gemaakt worden over de opvoeding en omgang met de kinderen. Maar als scheidende echtelieden hierin geen professionele begeleiding krijgen, zullen zij als kemphanen tegenover elkaar komen te staan. De standpunten zullen zich dan alleen maar verharden wat zeer schadelijk is voor de kinderen. Een slepende 'vechtscheiding' is dan vaak het gevolg.

De VFAS blijft voorstander van het introduceren van het vak relatiekunde op middelbare scholen. Een dergelijk vak kan jongeren leren hoe zij nu en later met relatieproblemen om moeten gaan. Uit hun praktijk weten de advocaten dat kinderen heel goed begrijpen hoe belangrijk goede omgangsvormen en communicatieve vaardigheden zijn ter voorkoming van conflicten in relaties.

Gezien de enorme toename van het aantal scheidingen en de mogelijke emotionele - en daarmee maatschappelijke - schade door scheidingen, is aanpassing van de wet op deze punten gewenst. De VFAS adviseert de minister bij zijn besluitvorming en waarborgt een gedegen begeleiding van het echtscheidingsproces. Daartoe stelt de VFAS hoge eisen aan de leden en verplicht de leden tevens tot permanente specialisatie en opleiding. Zowel tot bemiddelaars, als op het juridische vlak.