Procuctschap vee, vlees


IKB Varkens sluit overeenkomst met Qualität & Sicherheit (Q&S)

Voorzitter Ramekers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) heeft in Berlijn een overeenkomst getekend tussen het Nederlandse kwaliteitssysteem IKB Varkens en het Duitse systeem Qualität & Sicherheit (QS). Zo wordt het mogelijk dat IKB-bedrijven eenvoudig aan QS kunnen deelnemen. Namens QS tekende directeur Nienhoff. Ook minister Veerman van Landbouw was bij de ondertekening in Berlijn aanwezig.

PVE-voorzitter Ramekers wees erop dat de samenwerking tussen IKB Varkens en QS een positief signaal is. Op basis hiervan moet verder gewerkt worden aan internationalisering van het kwaliteitsdenken, waarvoor de regeling IKB Varkens nog altijd als voorbeeld dient. Zo is internationale uitwisselbaarheid van systemen goed voor het stroomlijnen en optimaliseren van de afzet. Ook minister Veerman (LNV) zag in de samenwerking tussen IKB Varkens en QS een goede bijdrage van de bedrijfstak aan een duurzame, perspectiefvolle sector.

In concreto
De PVE garanderen naleving van de IKB-eisen door de IKB-erkende bedrijven. IKB-erkende varkenshouders die 'QS' willen worden, moeten zich zelf of via een tussenpersoon aanmelden bij QS. Zij tekenen voor afspraken over voergebruik, afname van biggen en doorgifte van informatie (bij calamiteiten). Deze punten worden dan bij de reguliere IKB-controle meegenomen, maar het bedrijf kan al wel QS-waardig afleveren.

IKB-erkende slachterijen, uitsnijderijen en verwerkers kunnen rechtstreeks een overeenkomst met QS sluiten. De IKB-audit is voor QS volledig dekkend. IKB-bedrijven met een QS-overeenkomst worden opgenomen in een databank onder www.q-s.info zodat herkenbaarheid geborgd is. QS-bedrijven moeten dieren en vlees betrekken van leveranciers uit deze lijst.

Verhouding IKB Varkens en QS
De overeenkomst geldt alleen voor IKB-bedrijven die aan QS willen deelnemen. QS-bedrijven kunnen (vooralsnog) niet meedoen aan IKB Varkens, omdat de Nederlandse kwaliteitsregeling (aanvullende) eisen heeft met betrekking tot het diervoeder, de huisvesting, dierenartsen, de positieve lijst en gecertificeerde handelaren en diertransporteurs. Nadere informatie over de uitwerking wordt nog verspreid via de speciale IKB Nieuwsflits en is te raadplegen op de website: www.ikbvarkens.nl.