Ingezonden persbericht


Diabeticus zonder dieet op bajesboot

Dhr. B. E., uitgeprocedeerde Kongolese asielzoeker en sinds 2002 diabeticus (suikerpatiënt), zit 4 maanden in vreemdelingenbewaring (heden op de bajesboot te Rotterdam) waarbij hem een noodzakelijk dieet wordt onthouden. Dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie. Hij heeft allerlei lichamelijke klachten waaronder hevige hoofdpijnen. De arts van de detentieboot heeft de IND schriftelijk op de hoogte gebracht van de gezondheidstoestand van B.E. IND weigert echter zijn situatie te verbeteren. Hoewel Kongo sinds oktober 2004 geen enkele Kongolees vanuit Nederland accepteert en er dus geen utzettingen naar Kongo plaatsvinden, blijft IND en rechtbank volhouden dat B.E. vast moet blijven ten behoeve van uitzetting. De Kongolese immigratiedienst heeft echter de instructie van haar regering gedeporteerden uit Nederland linea recta terug te sturen vanwege de vernederende behandeling van uitgeprocedeerde Kongolezen in Nederland, de lange detentie en de harde manier van aanvoering van de gedeporteerde asielzoekers.

Dhr. B.E. is in 1993 in Nederland aangekomen en is sindsdien als asielzoeker uitgeprocedeerd geraakt. Tijdens een bezoek aan de Vreemdelingendienst (VD) te Etten Leur in 2002 is hij onwel geworden en met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar diabetes (suikerziekte) werd geanalyseerd. Na een verblijf van 3 weken werd hij uit het ziekenhuis ontslagen met medicatie die dagelijks ingenomen moet worden. Gezien de medisch acute noodsituatie indien er geen behandeling plaatsvindt werd een verblijfsvergunning aangevraagd wegens het ondergaan van een medische behandeling. De afgelopen jaren kreeg B.E. verzorging van een huisarts in zijn woonplaats, ook na de beëindiging van zijn ziekenfondsverzekering. Tweewekelijks werd een bloedanalyse gedaan en medicatie en dieet aangepast. In september 2004 werd E.B. echter door de VD uit z'n huis gehaald en naar het Uitzetcentrum Zestienhoven gebracht. Na een detentie aldaar van bijna twee maanden zit hij nu twee en een halve maand vast op een van de nieuwe bajesboten in Rotterdam. Het betreft twee naast elkaar gelegen detentieboten waarvan de ene met 250 plaatsen reeds in gebruik is en de ander met 500 plaatsen volgende week in gebruik genomen wordt. De maximum termijn van 120 dagen is een fabel, net als de maximumtermijn van het Uitzetcentrum van 28 dagen een fabel is (het record staat op bijna 6 maanden). Er is geen maximumtermijn.

Slechts 5 uur en een kwartier per dag (!) mogen de gedetineerden de cel verlaten. Een uur per dag worden ze gelucht. Dagelijks om 12 uur wordt het eten gegeven voor 24 uur. Er zijn geen activiteiten. Er is geen arbeid, geen bibliotheek. Men mag geen post versturen. Men zit met z'n vieren op een cel.

Op 20 januari jl. werd ondergetekende tijdens het (wekelijks) bezoekuurtje aan B.E. gesommeerd de bezoekzaal te verlaten. Het afdelingshoofd wilde het gesprek stopzetten daar er sprake zou zijn van een interview (waar het bezoek volgens het protocol niet voor bedoeld is). Nadat ondergetekende bleef volhouden dat geen sprake was van een interview maar van een gesprek, liet het afdelingshoofd het bij een ernstige waarschuwing waar een bewaker als getuige fungeerde (!). Mocht informatie van het gesprek met B.E. in enige media van welke aard dan ook gepubliceerd worden, dan worden onmiddellijk er stappen ondernomen tegen ondergetekende. "Wij hebben uw naam en personalia". Bovendien zou een mogelijk volgend bezoek aan de boot tegengehouden worden. Tenslotte werd meegedeeld: "U spreekt met gedetineerde in het Frans. U mag ervan uit gaan dat de bewakers eveneens Frans verstaan". Na deze waarschuwingen cq dreigementen mocht het gesprek doorgang vinden. Het is fijn om in Nederland te zijn.

Vincent de Jong, tel 020-6126172

++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++
web: www.autonoomcentrum.nl
e-mail: ac@autonoomcentrum.nl
telefoon: 020-6126172
opgeven voor maillijst:
http://tetter.xs4all.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/ac-berichten giften welkom op giro 6131418 St Afval Amsterdam
++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++