Ingezonden persbericht

Websites steeds vaker verbannen uit zoekmachines

AMSTERDAM, 20050124 -- Steeds meer bedrijven blijken uit de zoekmachines verbannen te worden omdat ze op onjuiste wijze proberen hoger te scoren in zoekmachines. Hoewel Google en andere zoekmachines daar steeds nadrukkelijker voor waarschuwen zijn de meeste bedrijven hier totaal niet van op de hoogte. Omdat een snel groeiend aantal mensen sites via zoekmachines vinden (80%) is diskwalificatie uit de zoekmachines een regelrechte ramp voor bedrijven die dit lot ten deel vallen. SEOguru is vandaag via de site www.seoguru.nl een initiatief gestart dat bedrijven (mkb) en instellingen moet gaan emanciperen op dit cruciale onderdeel van de website-ontwikkeling.


Het vakgebied van zoekmachine optimalisatie is de laatste paar jaar dramatisch veranderd. Als daar fouten bij worden gemaakt kan dat dus leiden tot bestraffing. Door de enorm toegenomen subtiliteit in de wijze waarop zoekmachines tegenwoordig sites beoordelen, is er echter ook veel te winnen. Niet meer -zoals dat 'vroeger' gebeurde- door het optimaliseren van de meta-tags in de html-code, maar door een werkelijk inhoudelijk goede site op te zetten. Bedrijven en instellingen met websites, websitebouwers en SEO's (van: Search Engine Optimization) zouden hier van op de hoogte moeten zijn. SEOguru heeft daarom een website geopend waar deze groepen zich kunnen scholen in de techniek van moderne zoekmachine optimalisatie. In de vorm van een gratis on-line handleiding kan men kennisnemen van de nieuwste inzichten op dit gebied.

De missie van SEOguru.nl is om bedrijven, maar nadrukkelijk ook de niet- en semicommerciƫle instellingen (bv. overheid), via deze handleiding te scholen in moderne zoekmachine optimalisatie opdat:
1. zij meer kunnen profiteren van de moderne mogelijkheden bezoekers te trekken via zoekmachines
2. zij zich kunnen wapenen tegen te vluchtige optimalisatie-oplossingen en louche SEO-bedrijven

Ontstaansgeschiedenis van het SEOguru project

Toen de initiatiefnemer van SEOguru, Alain Sadon uit Amsterdam, begin 2004 in een kort tijdsbestek door een aantal bedrijven benaderd werd met de vraag waarom hun site, ondanks verwoede pogingen van hun websitebouwers, zo slecht scoorde in zoekmachines, is hij zich gaan verdiepen in deze complexe materie. Vanuit zijn technische informatica achtergrond (TU Delft) is hij in staat geweest hier ordening in aan te brengen: "De materie heb ik in de vorm van handleiding geordend. In Nederland bleken namelijk nog weinig goede en integere handleidingen over zoekmachine optimalisatie te bestaan. Er zijn weliswaar vele sites waar zoekmachine optimalisatie-specialisten hoge posities beloven in de zoekresultaten, maar over hun wijze van werken wordt geen of nauwelijks nadere mededeling gedaan. Daar wilde ik verandering in aanbrengen."

Tijdens het zoeken naar hoogwaardige informatie over zoekmachine optimalisatie kwam hij al snel uit bij forums in de Verenigde Staten waar men een stap verder is in deze materie. Ondanks het feit dat de wijze waarop zoekmachines functioneren, koortsachtig geheim wordt gehouden door de betreffende zoekmachinebedrijven (Google, Yahoo, MSN, etc.), blijkt er toch veel bekend bij verschillende serieuze SEO-ers. Via een aantal gerespecteerde forums heeft hij contact met hen gezocht waarvan een groot aantal hun bevindingen met hem hebben gedeeld. Deze handleiding is het resultaat van dit uitgebreide SEO-onderzoek. Sadon is inmiddels zo onbescheiden geworden deze site als SEOguru (Guru=wijze, leraar) aan te bieden.

Verdere SEOguru diensten

De online handleiding wordt gratis aangeboden. Indien het bedrijf of de instelling niet in de gelegenheid is de handleiding zelf te bestuderen is er een dienst opgezet waarmee dat werk uit handen kan worden genomen: voor een gering bedrag (meer info op de site) kan desgewenst een op de eigen site en eigen zoekwoorden toegesneden rapport worden aangevraagd. Indien het bedrijf de optimalisatie van de site helemaal wil uitbesteden heeft SEOguru tijdens zijn onderzoek inmiddels een klein netwerk van zeer betrouwbare en professionele Nederlandse SEO-ers gevonden waarnaar kan worden doorverwezen.