AutoRai

Ford na Monte Carlo Rally aan de leiding in WRC

(24-1-2005)
Ford heeft al in een vroeg stadium de leiding genomen in het FIA Wereldkampioenschap Rally, nadat Toni Gardemeister en Jakke Honkanen vandaag tijdens hun debuut in het BP-Ford team beslag legden op een tweede plek in de Monte Carlo Rally.
Gardemeisterâs beste WRC-resultaat ooit en een achtste plaats voor teamgenoten Roman Kresta en Jan Tomanek hebben Ford en de Focus RS World Rally Car een gedeelde eerste positie bezorgd na de eerste van in totaal 16 ronden.

De 29-jarige Gardemeister leverde een zeer volwassen prestatie tijdens zijn competitiedebuut in de Focus RS. Na een voorzichtige start tijdens de drie dagen en 1.360 kilometer tellende rally, kreeg de Fin al snel meer zelfvertrouwen op de veeleisende bergweggetjes in de Alpen-Maritim omgeving, boven de Côte dâAzur. Zonder zijn grenzen te overschrijden volbracht Gardemeister de 15 asfaltproeven, over een afstand van 353,07 kilometer en hij weerstond de enorme druk door de strijd met nog twee andere autoâs om de tweede positie in zijn voordeel te beslechten.

Kresta en Tomanek, eveneens debuterend voor het BP-Ford World Rally Team, stelden ook een puntenplaats veilig. Het Tsjechische duo herstelde zich van een tijdstraf van vijf minuten nadat hun versnellingsbak het gisteravond laat begaf als gevolg van een ongeluk op de laatste proef van de dag, toen ze een stuk rots raakten en de voorwielophanging aan de linkerkant afbrak. Vandaag gingen ze echter als nieuw van start en op elke van de zes proeven noteerde Kresta topzes tijden. Op de Col de Turini, halverwege de dag, was hij zelfs het snelst.

Opvallend hoge temperaturen maakten deze rally minder gevaarlijk dan doorgaans. De klassieke mix van nat en droog asfalt, ijs en sneeuw over een afstand van slechts enkele kilometers ontbrak dit jaar. Slechts op sommige plaatsen lag er wat sneeuw op de weg en deze rally gaat de geschiedenisboeken dan ook in als één van de droogste ooit. De afwijkende condities maakten de bandenkeuze echter gemakkelijk. De speciale sneeuwbanden werden niet gebruikt. Gardemeister en Kresta reden de gehele rally op Michelinâs droogweerbanden, die het perfect deden op de relatief schone wegen.

Gardemeister en Honkanen begonnen de dag vandaag als derde, samen met Petter Solberg en Marcus Grönholm vechtend voor de tweede positie. Het BP-Ford duo wist hun rivalen, die beide dicht bij de Col de Turini crashten, echter van het lijf te houden en stelden zo de tweede plaats veilig. Gardemeisterâs uitstekende prestatie tijdens deze rally werd dan ook beloond met de prestigieuze âStar of the Rallyâ onderscheiding. âIk ben echt heel erg blijâ, vertelde hij na afloop. âHet is een fantastisch resultaat voor ons, vooral omdat we nog zo vroeg in het seizoen zitten. We hebben een mooi gevecht gehad met Petter en Marcus, maar toen ik hoorde dat ze problemen hadden, wist ik dat het goed zat. Ik zag de auto van Petter in de berm staan en daar hebben we wat tijd verloren. Ze waren hun auto terug de weg op aan het duwen en toen ik daarvoor stopte, sloeg de motor af. Maar het is een fantastische start voor het team door direct, tijdens de eerste rally, twee autoâs in de punten te rijden. Mijn vertrouwen in de Focus RS groeide met de kilometer en we hebben dit resultaat behaald zonder een enkele fout te maken.â

Krestaâs vertrouwen in de auto werd vandaag beloond toen hij van een tiende positie aan het begin van de dag ter ugklomindepunten. âVandaag ging het goedâ, verklaarde hij. âDe auto voelde veel beter aan. Ik baalde van mijn fout van gisteren, maar ik ben er toch in geslaagd terug te komen en punten voor Ford te scoren. En daarmee is het voor het hele team een uitstekend weekend geworden.â

BP-Ford team director Malcolm Wilson was bijzonder in zijn nopjes met het resultaat. âHet was een geweldige prestatie van Toni. Hij reed zeer consequent en wist prima met de druk om te gaan. Ik sta er versteld van hoe snel hij zichzelf vertrouwd heeft gemaakt met de Ford Focus. Ik denk dat ik bovendien nog nooit iemand zo nerveus aan de start heb gezien als Roman. Ironisch gezien vormde zijn fout van gisteren het omslagpunt voor hem. Het verloste hem van de druk en vandaag was hij veel relaxter. Bovendien was het een geweldig moment voor hem en het team om tijdens zijn debuut meteen een snelste tijd op de klokken te zetten.â

Volgende ronde
Het enige echte winterse rallyevenement, de Rally van Zweden, staat als volgende op de kalender, van 10 tot en met 13 februari.