Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Geachte redactie

Op 14 september 2004 ontving u van ons een persbericht inzake de aanhouding van drie verdachten voor de uitgifte van vals geld. Dit betreft een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord en Oost Nederland, onder verantwoordelijkheid van het OM Zwolle-Lelystad. Deze zaak is op 30 november 2004 pro forma voor de meervoudige kamer van de rechtbank Zwolle geweest.De inhoudelijke behandeling van de zaak was gepland voor morgen, dinsdag 25 januari. Aangezien in deze zaak de uitkomst van een rechtshulpverzoek uit Litouwen nog onderweg is, zal de officier van justitie morgen opnieuw aanhouding van de zaak vragen. Een nieuwe datum is nog niet gepland. Zodra er een nieuwe datum bekend is, wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

Voor de volledigheid stuur ik hierbij nogmaals het oude persbericht toe:

P E R S B E R I C H T
4
Zwolle, 14 september 2004

Drie verdachten vast voor uitgifte vals geld

Op 21 en 22 augustus zijn twee mannen en een vrouw aangehouden die worden verdacht van het op grote schaal uitgeven van vals geld. Het gaat om zo'n 25 uitgiftes van één of meer valse biljetten van 100 euro, in totaal voor een bedrag van ongeveer E 10.000,-. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie de drie van het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het valse geld werd gebruikt voor de aankoop van goederen als breedbeeldtelevisies, computers en een digitale camera. Ook werd regelmatig voor een klein bedrag een product gekocht waarbij afgerekend werd met een vals biljet van E 100,-. De verdachten bleken grote geldbedragen te storten op een bankrekening in Litouwen. De politie is de verdachten op het spoor gekomen via video-opnames door bewakingscamera's in de betrokken winkels.

Verdachten
De verdachten, twee mannen in de leeftijd van 36 en 40 jaar en een 28-jarige vrouw, bevinden zich nog in voorlopige hechtenis. De 36-jarige verdachte is afkomstig uit Leeuwarden, de overige twee uit Litouwen. Bij de aanhouding had een van de verdachten 78 valse biljetten van 100 euro in zijn bezit. De valse biljetten zijn van zeer goede kwaliteit en nauwelijks van echte biljetten te onderscheiden.

Onderzoek
De Bovenregionale Recherche NON (*) heeft in samenwerking met de Nationale Recherche het onderzoek uitgevoerd, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad. Het onderzoek is half mei 2004 gestart. Op 21 augustus 2004 zijn in Leeuwarden twee woningen en een loods doorzocht.

Zitting
Op 30 november behandelt de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Zwolle de strafzaak tegen de drie verdachten (datum onder voorbehoud).


Noot voor de redactie (

Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad