FNV

Nederland verdient beter

FNV werkt aan nieuw WW-stelsel

Werknemers die na de WW in de bijstand komen, moeten meer inkomensbescherming krijgen. Niet alleen het `opeten van het eigen huis' blijft daarbij uit den boze, ook het wegtoetsen van hun uitkering wegens een verdienende partner is voor de FNV niet aan de orde. Verder moet voor oudere werklozen de sollicitatieplicht van de baan terwijl jongeren een sterk verbeterd WW-recht krijgen.

Die opdracht aan de FNV-onderhandelaars, die in de SER over de WW onderhandelen, is door de federatieraad van de vakcentrale vanmiddag nog eens krachtig herbevestigd.

De FNV houdt verder vast aan een WW van minimaal 70 procent van het laatst verdiende loon. Een beperking van de maximale duur van de WW - die is na 40 jaar werken maximaal 5 jaar - is voor de FNV niet bespreekbaar zolang de bijstandsrechten voor ouderen niet verbeteren. Die krijgen in het huidige stelsel na afloop van de WW vaak niets als ze een verdienende partner hebben.

FNV-bestuurder Ton Heerts noemt de inkomenspositie van werkloze oudere werklozen een breekpunt. "De werkgevers hebben boter op hun hoofd. Ze willen bij reorganisaties makkelijk van ouderen af en hun uitkering beperken. Werkloze ouderen die solliciteren worden vervolgens niet aangenomen."

Het kabinet wilde aanvankelijk door strenge eisen aan het arbeidsverleden de toegang tot de loongerelateerde WW beperken. De zogeheten kortdurende WW - een half jaar 70 procent van het minimumloon - wilde het kabinet zelfs helemaal afschaffen. Vooral jongeren en flexwerkers zijn op de kortdurende WW aangewezen omdat zij in de regel te weinig gewerkt hebben voor de loongerelateerde WW.

De FNV pleit in de SER voor een variant waarbij iedereen, jong en oud, in de eerste fase van werkloosheid een half jaar tot 90 procent van het laatste loon krijgt. Daarna volgt er een periode die 70 procent van het laatst verdiende loon uitkeert. De duur van deze periode moet net als nu afhankelijk zijn van het arbeidsverleden. "Bij werkloosheid moet alles gericht zijn op het vinden van werk. Vooral de eerst maanden zijn daarbij cruciaal. Door de hogere uitkering hoeven mensen niet in de rats te zitten of ze hun hypotheek of huur nog wel kunnen betalen," aldus Heerts.

De onderhandelingen in de SER zijn een rechtstreeks gevolg van het Museumpleinakkoord dat begin novem berwerdgesloten.Hetkabinetwilde eerst de toegang tot de WW bemoeilijken, de `jongeren-WW' afschaffen en de ontslagvergoeding korten op de uitkering. In het akkoord van begin november 2004 beloofde het kabinet een "zwaarwegend belang" te hechten aan een alternatief van de SER.


24 januari 2005