Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

24-01-2005
Regeling Koopkrachtverlies Chronisch Zieken en Gehandicapten 2005

Regeling Koopkrachtverlies Chronisch Zieken en Gehandicapten 2005. De gemeenteraad van Alblasserdam heeft op 4 november 2004 een motie aanvaard waarin:

· Specifiek voor het jaar 2005 alsnog een regeling wordt uitgewerkt ten behoeve van de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten met een jaarinkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum.
· Zij eenmalig een uitkering ontvangen van 45,-- als compensatie voor koopkrachtverlies door diverse landelijke maatregelen; Op 14 december 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders de bij deze regeling behorende richtlijn vastgesteld.

Wie komen in aanmerking?
Tot de doelgroep worden in ieder geval gerekend de persoon of personen die de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben of de verzorging hebben over een of meer gehandicapte kinderen.

· Zo mogelijk over zelfstandige woonruimte beschikken en ingeschreven staan in de basisadministratie van de gemeente Alblasserdam en
· Die een inkomen hebben gelijk aan of lager dan de van toepassing zijnde uitkeringsnorm ingevolge de Wet werk en bijstand (Wwb) vermeerderd met 20%

· Niet zijnde verslaafd

· Aan wie een vervoersvoorziening is toegekend in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) of

· Die beschikt over een parkeerkaart gehandicapten of
· De deelneemt aan "maaltijden thuis"of

· Aan wie door een ziektekostenverzekeraar een vergoeding wordt verstrekt voor vervoerskosten in verband met ziekte of
· Die minimaal 6 maanden thuiszorg of mantelzorg heeft, of waarvan de verwachting is dat de onlangs gestarte thuiszorg of mantelzorg ten minste 6 maanden zal duren of

· Aan wie bijzondere bijstand is toegekend voor de kosten die verband houden met ziekte of handicap of

· In een begeleid wonen project woont of

· 80-100% arbeidsongeschikt is verklaard of
· Anderszins als gehandicapt of chronisch ziek kan worden aangemerkt.

Hoe aan te vragen:
Degenen die in het bestand van de gemeente m.b.t. "maaltijden thuis" of bijzondere bijstand ziektekosten voorkomen behoeven geen aanvraag in te dienen. Zij krijgen de eenmalige uitkering ad 45,-- per persoon automatisch overgemaakt.
Andere aanvragers kunnen een aanvraagformulier bij de afdeling sociale zaken en werkgelegenheid afhalen, wat na overleggen van de gevraagde bewijsstukken kan worden ingeleverd.

Let op: Bij de aanvraag dient altijd de identiteit van de aanvrager (en eventuele partner) te worden vastgesteld. Neem dus altijd een identiteitsbewijs van uzelf en (eventueel) partner mee. Daar wordt dan een kopie van gemaakt.

In alle gevallen krijgt u een beschikking op uw aanvraag.

Aanvraagperiode:
Het betreft een eenmalige regeling waardoor de aanvraagperiode beperkt wordt tussen 1 januari 2005 en 31 december 2005.