Provincie Overijssel

Cultuurfonds Monumenten draagt zorg voor monumentale gebouwen Overijssel

Overijssel is vanaf 27 januari een Cultuurfonds voor Monumenten rijker. Dit fonds is bestemd voor de restauratie van gemeentelijke monumenten of beeldbepalende panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht in de provincie Overijssel.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds namen het initiatief en stelden 951.000 euro beschikbaar voor het Overijsselse fonds. De provincie Overijssel bracht met behulp van sponsors eenzelfde bedrag bij elkaar, zodat het fonds nu van start gaat met een bedrag van 1,9 miljoen euro.

Commissaris van de Koningin Geert Jansen onderschrijft het belang van het fonds: "Voor deze categorie monumentale gebouwen was er tot nu toe doorgaans alleen incidentele subsidie beschikbaar. Daarom hebben we ons als provincie ingespannen om het bedrag van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds te verdubbelen. Dankzij de genereuze inzet van energiebedrijf Essent en zeventien woningcorporaties in onze provincie is dat gelukt!"

Met dit fonds is er nu dus een structurele financieringsbron voor de instandhouding van gemeentelijke monumenten of beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. Jan Kristen, gedeputeerde Cultuur, is daarmee zeer verguld: "Juist deze panden zijn vaak cultuurhistorisch waardevol en bepalen voor een groot deel het gezicht van Overijssel. Ze vertellen een verhaal over onze gezamenlijke geschiedenis en identiteit."

Eigenaren van gebouwen die niet op de rijkslijst van beschermde monumenten staan, maar een gemeentelijke monumentenstatus hebben, kunnen bij het fonds tegen lage rente een lening krijgen voor restauratiewerkzaamheden. Omdat de aflossing en rente terugvloeien in het fonds blijft er ook de komende jaren geld beschikbaar voor de instandhouding van monumentale gebouwen. Daarmee ontstaat een ' eindeloos' fonds dat telkens weer nieuwe restauraties mogelijk maakt. Overijssel is de zesde provincie met een dergelijk Cultuurfonds voor Monumenten.

Meer informatie over het fonds en de aanvraagmogelijkheden is te verkrijgen bij de gemeenten of www.cultuurfonds.nl.

Voor meer informatie over restauratiefinanciering: zie www.restauratiefonds.nl.

Nieuwsredactie@prv-overijssle.nl

© 2005 Provincie Overijssel