Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 27 januari 2005
PERSBERICHT: Grootste veranderingen bij hulpverleningen aan visserij

Zeilers blijven grootste doelgroep KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kwam vorig jaar 549 keer in actie voor in problemen verkerende zeiljachten. Daarmee werden de zeilers, net als in voorgaande jaren, de grootste doelgroep van de Redding Maatschappij. Opvallend zijn verder de aantallen acties voor de beroepsvisserij (95) en de sportvisserij (70). In 2003 waren de aantallen voor deze twee groepen respectievelijk 63 en 108.

De visserij doet van alle beroepstakken het vaakst een beroep op assistentie van een reddingboot. In voorgaande jaren was dat ook al het geval. De verschillen met de andere beroepsgroepen zijn dit jaar echter groter dan voorheen. Het aantal hulpverleningen voor de visserij steeg opvallend, terwijl het aantal acties voor de chartervaart (55 acties), de koopvaardij (24 acties), de binnenvaart (16 acties) en veerdiensten (5 acties) redelijk gelijk bleef. Het totaal aantal acties voor de beroepsvaart steeg van 170 in 2003 naar 218 in het afgelopen jaar.

Voor de écht hoge aantallen moet worden gekeken naar de recreatievaart. Daarbij spannen de kajuitzeilers opnieuw de kroon (549 acties) en ook dat is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2003 werd voor deze groep varenslieden 462 keer uitgevaren. De opvallendste daler is de sportvisserij. Het aantal hulpverleningen voor deze groep zeevarenden daalde in één jaar tijd van 108 naar 70.

Na de zeilers volgen achtereenvolgens de motorkruisers (136 acties), (kite)surfers (127 acties) en de beroepsvisserij (95 acties). In dit overzicht worden de patiëntenvervoeren vanaf de Waddeneilanden niet meegerekend. In 2004 werden er 205 patiënten met spoed naar de vaste wal vervoerd.

EINDE PERSBERICHT