Gemeente Den Helder

27-01-2005
Den Helder wijkgericht

Stad Binnen de Linie

Nieuw wijkinitiatief
Afgelopen najaar heeft wethouder mw. E.J. Vos-Brandjes de speeloase bij buurthuis Elto bezocht. Dit gebeurde op verzoek van het bestuur van de Helderse Vereniging voor Buurt-, Wijk- en Speeltuinwerk (HVBWS). Het bestuur is van mening dat de staat van het onderhoud niet meer toelaat dat de speeltoestellen intensief gebruikt worden. De toestellen zijn namelijk niet meer veilig te noemen. Afgesproken is dat een werkgroepje een plan van aanpak uitwerkt voor de renovatie van de speeloase. Inmiddels heeft een gemeentelijke inspectie plaatsgevonden en in februari zal bekend zijn welke toestellen uit veiligheids- en kostenoverwegingen niet meer te repareren zijn. Ook wordt aangegeven welke toestellen nog wél kunnen worden opgeknapt. Voor de lange termijn zal bij fondsen worden aangeklopt voor vernieuwing van een aantal toestellen. De werkgroep start begin februari metzijnwerkzaamheden.Deelnemersindewerkgroepzijn vertegenwoordigers van buurthuis Elto, de gemeente en het opbouwwerk. Zodra er resultaten te melden zijn, informeren wij natuurlijk de bewoners en gebruikers.

27-01-2005
Wijkplatform Binnen De Linie
Intensief samenwerken en bewoners meer betrekken bij alles wat er in de wijk gebeurt. Daar gaat het om bij wijkgericht werken. Overleg is dan ook geboden. Daarom gaan de wijkmanagers het komende half jaar in alle wijken aan de slag met het oprichten van een soort wijkplatform/wijkpanel. In de Stad binnen de Linie vindt 15 februari de eerste bijeenkomst plaats van het wijkplatform. Hierin komen enthousiaste bewoners te zitten die, op vrijwillige basis aangevuld met professionals, in de wijk werken. In het wijkplatform kunnen onderwerpen aan de orde komen die voor de wijk van belang zijn of die door een van de leden van het platform worden aangekaart. De trekkers van het platform zijn de gemeentelijk wijkmanager (Cees Pieterse), de beoogde technisch voorzitter voor het eerste jaar (Dirk Jan Goedee) en de opbouwwerker (Jane Lobles). De vertegenwoordigers nemen namens hun achterban deel aan dit overleg en worden formeel gevraagd. De avond zal in het teken staan van kennismaking en inventarisatie van de belangrijkste aan te pakken punten voor 2005 in deze wijk. Wilt u deze avond bijwonen? Dat kan! U bent welkom vanaf 19.45 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in schouwburg De Kampanje.

Wijkplatformvergadering:
Stad Binnen De Linie
Datum: start eerste bijeenkomst 15 februari
Tijd: 19.45 uur
Locatie: schouwburg De Kampanje

Van Galenbuurt
In 2000 gingen we aan de slag om de Van Galenbuurt actief aan te pakken. Vanaf dat moment hebben er heel wat activiteiten plaatsgevonden. De herinrichting van het gebied rond De Beuk en de geveltuintjes spreken wellicht het meest aan. Maar er zijn ook containers ondergronds gebracht, schoonmaakacties gehouden en kinderen van basisschool De Wegwijzer hebben vogelhuisjes in de buurt opgehangen. Eind vorig jaar hebben nog heel wat mensen gebruik kunnen maken van de subsidiemogelijkheden, bedoeld om hun eigen woning aan te pakken. Dit moet de komende jaren gaan leiden tot de nodige bouwactiviteit in de buurt.
Wat misschien maar weinig mensen is opgevallen is dat ook de muur rond De Beuk door de HVBWS, met behulp van projectgeld, is opgeknapt. Na veel overleggen in de afgelopen jaren gaan we in maart beginnen met de aanpak van de woonomgeving in het noordwestelijk deel van de Van Galenbuurt, waaronder een totaal nieuwe inrichting van het Van Speijkplein. Over deze inrichting is de afgelopen maanden intensief overleg gepleegd met de betrokken bewoners.
Momenteel wordt onderzocht wat we met de actieve buurtaanpak hebben bereikt de afgelopen jaren en wat we daarvan hebben geleerd. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bepalend voor hoe we verder gaan in de Van Galenbuurt, maar ook in de andere oude buurten in de Stad binnen de Linie.

Ingezonden mededeling van Belangenvereniging Visbuurt In september 2002 is een groepje verontruste bewoners samengekomen naar aanleiding van de gemeentelijke plannen voor een opvang van dak en thuislozen in de Visbuurt. Omdat wij, als bewoners van de Visbuurt, grote problemen voorzien door de komst van deze probleemgroep, vonden wij het nodig ons te organiseren. Alleen als groep/rechtspersoon heb je een stem, en omdat wij gehoord willen worden, zijn we uiteindelijk de Belangenvereniging Visbuurt geworden.

Om op de kortste en snelste manier iets te kunnen bereiken heb je een tussenpersoon nodig die dezelfde energie en bereidwillendheid heeft om voor de bewoners van de diverse buurten bij bezwaren en/of verzoeken te bemiddelen en op het juiste kantoor in het stadhuis te bezorgen. Deze hebben wij gevonden in de persoon van Cees Pieterse die aangesteld is als wijkmanager in de Stad Binnen de Linie' om het wijkgericht werken een gezicht te geven. Cees Pieterse heeft na zijn aanstelling in deze functie direct betrokkenheid getoond in de Belangenvereniging Visbuurt, onze vergaderingen bijgewoond, ons van adviezen gediend. En hij lijkt een goed team te vormen met onze vertrouwde wijkconciërge Danny Joor. Van de door de vereniging opgestelde aandachtspunten heeft hij een wijkactielijst samengesteld. Verder fungeert Cees Pieterse als tussenpersoon naar de diverse gemeentelijke afdelingen. Dat blijkt goed te werken. Voorheen was het zo dat als wij een brief naar de gemeente stuurden er niet of nauwelijks gereageerd werd, er kwam zelfs geen ontvangstbevestiging. Nu werkt dat een stuk beter. Zo werd onder andere op ons verzoek voor betere openbare verlichting rond het 'Wapen van Den Helder' gereageerd met een avondlijk bezoek aan deze omgeving èn de toezegging dat de openbare verlichting rond het 'Wapen' wordt verbeterd. Bovendien worden er op het onverlichte parkeerplein in de Nieuwstraat al eind februari twee lantaarnpalen geplaatst.

Wij als Belangenvereniging Visbuurt vinden dat het begin van onze samenwerking met Cees Pieterse/gemeente voortvarend is en hoopgevend voor de toekomst.

Belangenvereniging Visbuurt

Julianadorp

De pilot groenbeheer Julianadorp wordt opnieuw opgepakt. Op dit moment wordt in heel Julianadorp aan het groen gewerkt. Dat geldt ook voor het proefproject Doorzwin 41. Afgesproken is dat op basis van in 2004 op de bewonersavond ingesproken bewonerswensen, in het najaar ook de bestratingswerkzaamheden, eventuele verlichtingsaanpassingen en het straatmeubilair wordt aangepakt. Daarmee zal Doorzwin 41 er aan het eind van het jaar heel wat beter uitzien. Een prachtig voorbeeld van integrale aanpak waarin bewoners, bewonersorganisatie(BVJ) en de gemeentelijke afdeling Stadsbeheer samenwerken.