Lijst Pim Fortuyn


LPF: Rentabiliteit Tweede Maasvlakte staat voorop

26/01/2005 - Het vernietigende besluit van de Raad van State is een zware slag voor de Tweede Maasvlakte. Ondanks het feit dat de Lijst Pim Fortuyn een groot pleitbezorger is van de havenuitbreiding zal de fractie in haar definitieve oordeel de rentabiliteit van het project vooropstellen.

Het vernietigende besluit van de Raad van State is een zware slag voor de Tweede Maasvlakte. Ondanks het feit dat de Lijst Pim Fortuyn een groot pleitbezorger is van de havenuitbreiding zal de fractie in haar definitieve oordeel de rentabiliteit van het project vooropstellen.

De brede steun van de Tweede Kamer van de motie Herben, waarin het kabinet wordt verzocht snel een besluit te nemen om de aanleg van de Tweede Maasvlakte mogelijk te maken, gaf goede hoop op een snelle uitvoering. Het besluit van de Raad van State is echter een flinke streep door de rekening. De extra maatregelen zullen ongetwijfeld veel geld gaan kosten. Hiermee komt de rentabiliteit onder druk te staan. Voor de LPF een belangrijke overweging. Niet voor niets is door de LPF de commissie Duijvenstein ingesteld. We zullen het project in april op haar waarde schatten.

De LPF vindt de Tweede Maasvlakte om vele redenen noodzakelijk. Niet alleen de impuls voor de Nederlandse economie is belangrijk, maar ook het feit dat de vrijkomende oude haventerreinen kunnen worden benut voor de terugkeer van de middenklasse in de binnenstad.

In de eerdere schattingen werden de aanlegkosten van de Tweede Maasvlakte geraamd op 2,3 miljard, waarvoor naar schatting een rijksbijdrage van slechts 600 miljoen nodig was.