Gemeente Nieuwegein

Inspraak op voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad

Het college van Nieuwegein heeft op 18 januari 2005 het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad vrijgegeven voor inspraak. De inspraakperiode (ex artikel 10 WRO) loopt van 2 februari tot en met 2 maart 2005. Het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad en relevante stukken liggen vanaf woensdag 2 februari 2005 ter inzage bij het loket Bouwen en Wonen in de stadswinkel van de gemeente aan de Martinbaan 2 in Nieuwegein. Daarnaast worden het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad, de milieueffectrapportage en de plankaart ter informatie vanaf 2 februari 2005 ter inzage neergelegd in het informatiecentrum van de gemeente, in de bibliotheken van Nieuwegein en in de buurthuizen in Nieuwegein. Op dinsdag 15 februari van 20.00 tot 22.00 uur wordt in de raadzaal van het gemeentehuis een inspraak- en informatieavond georganiseerd. Inspraakreacties moeten uiterlijk op 2 maart 2005 bij de gemeente binnen zijn.

Het voorontwerp Bestemmingsplan Binnenstad is de logische vervolgstap na het IOB en het OOB. In het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad wordt juridisch vastgelegd welke functies waar in de stad mogen komen. Voorbeelden van bestemmingen zijn wonen, kantoren, culturele voorzieningen, parkeren, openbare ruimte, infrastructuur, etc. Daarnaast worden randvoorwaarden vastgelegd voor bijvoorbeeld maximale bouwhoogten en milieuaspecten. Het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad betreft de rechthoek van de Nieuwegeinse Binnenstad (omsloten door de Noordstedeweg, AC Verhoefweg, Zuidstedeweg en de Hollandse IJssel), het studiegebied op de hoek van de Herenstraat en de Noordstedeweg, het terrein van het St. Antoniusziekenhuis en de Wijkerslootweg. In het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad wordt het onlangs door de gemeenteraad aangenomen Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB) juridisch mogelijk gemaakt. In het OOB staat uitbreiding van winkels, kantoren en woningen, sloop van een aantal panden, verplaatsen en uitbreiden van culturele en maatschappelijke voorzieningen, herinrichten van de openbare ruimte en het herinrichten en uitbreiden van de infrastructuur.

Na 2 maart worden de inspraakreacties verwerkt en beantwoord. Het college neemt een besluit over de eventuele wijzigingsvoorstellen. Vervolgens gaat het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad voor advies naar de Provinciale Planologische Commissie (PPC). Daarna wordt het ontwerp- bestemmingsplan opgesteld. Op het ontwerp bestemmingsplan kunnen nog zienswijzen worden ingediend. Na verwerking van de zienswijzen neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan. Wanneer de Provincie het bestemmingsplan goedkeurt, is het bestemmingsplan definitief. Op basis van het dit bestemmingsplan kunnen bouwaanvragen voor de nieuwe Binnenstad worden beoordeeld.

Invoerdatum 27-1-2005