DAF Trucks

Riante cabine en laag eigen gewicht:
Meer laadvermogen voor DAF CF65

Door zijn lage eigen gewicht en royale cabine neemt de DAF CF65 een unieke plaats in binnen zijn klasse. Deze positie wordt verder versterkt door wijzigingen aan het chassisraam, waardoor de eigen massa van deze 19 tons distributietruck verder is verlaagd. De lichtste CF65 weegt daardoor nu slechts 5.250 kilogram, waardoor een bruto laadvermogen van bijna 13,5 ton ontstaat.

Met behoud van de hoge sterkte en duurzaamheid, is het chassis van de DAF CF65 geoptimaliseerd en zijn aanpassingen gedaan aan de lay-out. Bij alle uitvoeringen wordt het chassisraam nu geleverd in een hoogte van 260 mm; de 310 mm-hoge versie is overbodig geworden. De vernieuwing leidt tot een verdere verlaging van de eigen massa met, afhankelijk van de uitvoering, 100 tot 125 kilogram. Dit komt rechtstreeks ten goede aan het laadvermogen.

Doordat componenten als de uitlaatdemper en de luchtketels zich nu tussen de chassisbalken bevinden, ontstaat bovendien meer ruimte aan de buitenzijde van het chassis. Daardoor wordt de opbouw van een carrosserie vergemakkelijkt en is er meer ruimte voor bijvoorbeeld een extra gereedschapkist of voor componenten van een kipper of laadkraan.

Hoog laadvermogen
DAF levert de CF65 als 4x2 bakwagen-chassis met een technisch GVW van 19 ton en combinatiegewichten tot 32 ton. Afhankelijk van de uitvoering, bedraagt het eigen gewicht 5.250 tot 5.800 kilogram, resulterend in bruto laadvermogens van zo'n 13 tot 13,5 ton. Deze hoge waardes worden gerealiseerd dankzij de toepassing van een 7,5 tons as vóór en een 11,5 tons as achter. Zowel vóór als achter worden comfortabele paraboolveren gebruikt en als optie is achter DAF's ECAS luchtvering leverbaar, waardoor het chassis snel omhoog en omlaag kan worden gebracht voor optimaal laden en lossen aan een laadperron.

PACCAR 5,9 liter motor
Voor de aandrijving van de DAF CF65 zorgt de 5,9 liter, zescilinder PACCAR-motor met elektronisch geregelde common rail brandstofinspuiting. Deze krachtbron is leverbaar in drie vermogensvarianten: 136 kW (185 pk), 162 kW (220 pk) en 184 kW (250 pk). Het maximale koppel bedraagt respectievelijk 700, 820 en 950 Nm en is geheel volgens DAF-traditie beschikbaar over een breed toerengebied, van 1.200 tot 1.700 t/min. De motor is bijzonder stil en munt uit door een mooi laag brandstofverbruik. Afhankelijk van de uitvoering wordt een handgeschakelde 6- of 9- versnellingsbak gemonteerd; tegen meerprijs is een volautomatische Allison transmissie leverbaar voor speciale toepassingen, zoals bijvoorbeeld bij gemeentereiniging en brandweer.

Optimale rij-eigenschappen
Tot in de kleinste details is bijzonder veel aandacht besteed aan een verfijnde afstemming van het chassisontwerp, de besturing, remmen, vering en asophanging. De DAF CF65 kenmerkt zich daardoor door optimale rij-eigenschappen en een uitstekende manoeuvreerbaarheid. Een zorgvuldig gekozen wielgeometrie en een optimale stuurinrichting geven de distributietruck een rustig stuurgedrag. Ook bij manoeuvreersnelheden laat de CF65 zich licht besturen. DAF past rondom geventileerde schijfremmen toe, waarbij een volledig vlakke schijf via een speciale boutverbinding op de naaf wordt gemonteerd. Dat biedt grote voordelen ten aanzien van de levensduur van de schijf.

Riante cabines
In zijn klasse neemt de DAF CF65-serie alleen al door de riante cabines en het hoge chauffeurscomfort een bijzondere plaats in. Keuze bestaat er uit een dagcabine, een slaapcabine met één of - tegen meerprijs - twee bedden, en een extra ruime Space Cab met twee bedden en op de motortunnel een sta-hoogte van 1,85 meter. In het interieur is optimaal rekening gehouden met de wensen van de chauffeur. De fraaie vormgeving van het cockpit-achtige dashboard, de toepassing van hoogwaardige en gemakkelijk schoon te houden materialen en de hoge afwerkingskwaliteit geven het interieur van de CF65 het comfort en de uitstraling van een luxueuze personenauto. Centraal op het overzichtelijke dashboard bevindt zich een LCD informatiedisplay, dat informatie verschaft over vitale voertuig- en motorfuncties, zoals remdruk, oliedruk en olieniveau, turbodruk, brandstofvoorraad en bijvoorbeeld het functioneren van ABS en de eventuele ECAS luchtvering. Daarnaast geeft de boardcomputer informatie over ritduur, gemiddelde snelheid en bijvoorbeeld PTO-uren.

De bestuurdersstoel kan 200 millimeter in lengte en 125 in hoogte worden versteld en samen met de ruime verstelmogelijkheden van het stuurwiel, leidt dit tot een optimale rijpositie voor zowel kleine als grote chauffeurs. Dankzij het grote ruitoppervlak hebben zij een goed zicht op het overige verkeer. De cabinevloer is slechts 1,05 meter hoog en de portieren zijn opvallend breed; het in- en uitstappen wordt hierdoor vergemakkelijkt, niet onbelangrijk voor een distributiechauffeur, die soms tientallen keren per dag in- en uitstapt. In de cabine heeft deze bovendien tal van opbergmogelijkheden tot zijn of haar beschikking. In de Space Cab meet de totale opbergruimte maar liefst 900 liter.

In alle opzichten doordacht
Dat de DAF CF65 een distributietruck bij uitstek is, blijkt onder andere uit de extra grote capaciteit van het verwarmings- en ventilatiesysteem. Daardoor kan het interieur altijd snel op de gewenste temperatuur gebracht worden, van grote waarde voor een truck waarvan de portieren vele malen per dag geopend worden. Een extra sterke dynamo (35/80 A) is standaard om ervoor te zorgen dat er voldoende laadstroom gegenereerd wordt om bij toepassing van bijvoorbeeld een laadlift, ook de extra sterke accu's op spanning te houden. Dat betekent dat er te allen tijde probleemloos gestart kan worden. En ook de stalen bumper en de koplampen met onbreekbaar Lexan glas geven aan dat de CF65 in alle opzichten een doordachte distributietruck is. Zij beperken namelijk de kans op schades aanzienlijk, wat bijdraagt aan een maximale beschikbaarheid en lage kosten per kilometer.

De DAF CF65 biedt keuze uit twaalf wielbases, waardoor opbouwlengtes van 3,80 tot 9,40 meter mogelijk zijn. Door zijn hoge laadvermogens en het grote aantal mogelijkheden op het gebied van cabines, transmissies en motorvermogens, leent de DAF CF65 zich bij uitstek voor een veelheid aan distributie-toepassingen, zowel regionaal als nationaal en variërend van bloemen- tot drankenvervoer en van autotransporter tot reinigingsvoertuig.

Eindhoven, 26 januari 2005