Gemeente Ede

debatteert enthousiast over kunst en cultuur

PERSBERICHT
nummer 14 / Ede, 27 januari 2005

Commissie Maatschappelijke Zaken debatteert enthousiast over kunst en cultuur

Onder de bezielende leiding van Willem Jan Raijmakers debatteerde de commissie Maatschappelijke Zaken op 25 januari over kunst en cultuur in de gemeente Ede. Voor de commissie was dit een eerste aanzet om te komen tot een lange termijnvisie op kunst en cultuur. Wethouder Angelique Jonker en Ko Oosterwijk, directeur Cultura, brachten de commissieleden in de juiste stemming met twee prikkelende inleidingen.

De wethouder hield de commissieleden de vraag voor `wat willen we zijn als Ede?`, een vraag die als een rode draad door de rest van de avond heen liep. Zij ging ook in op het belang van kunst en cultuur voor de economie en het toerisme en zij vroeg speciale aandacht voor het Bospoortgebied, Ede Oost en Cultura.

Ook Ko Oosterwijk stelde de commissieleden de vraag wat we als Ede nu eigenlijk (willen) zijn: een verzameling losse splinters of een diamant met veel facetten? Hij riep de commissieleden op te `durven dromen`, bijvoorbeeld over een vraaggericht subsidiebeleid in plaats van een aanbodgericht. Wees trots op Cultura en maak die culturele verworvenheden die Ede nu al bezit (zoals het Kröller Müller museum, het PEK, CineMec, het Openluchttheater en de Reehorst) tot speerpunt van beleid, hield hij de leden van de commissie voor. En ga in Ede geen dingen ontwikkelen die elders in de regio al op een goede manier gebeuren.

In de discussie die volgde kwamen een aantal zaken duidelijk naar voren.

Op de eerste plaats bleek dat de commissieleden veel belang hechten aan beeldende kunst in de openbare ruimte. Daarnaast speelde de commissieleden met de vraag of er nu behoefte is aan een `museum`, of juist aan een `museale functie`, die niet noodzakelijkerwijs aan een gebouw gekoppeld hoeft te worden. Daarbij werden het Bospoortgebied en het nieuw te ontwikkelen Ede-Oost herhaaldelijk genoemd. Daarnaast speelt de vraag hoe in Ede verder te gaan met de ontwikkeling van de podia.

De identiteit van Ede ligt voor veel commissieleden in de pluriformiteit van de samenleving, en dit zou in het nieuwe kunst- en cultuurbeleid ook op de een of andere wijze tot uiting moeten komen. `Waar zijn we als Edenaren trots op en waar zouden we tros op willen zijn`, zijn twee vragen die de commissieleden wel eens door de bevolking beantwoord zouden willen zien. De antwoorden op die vragen zouden de basis kunnen vormen voor nieuw beleid op het gebied van kunst en cultuur.

Wethouder Jonker concludeerde aan het einde van de avond dat Ede veel facetten kent. Om te komen tot een nieuwe Cultuurnota met een lange termijnvisie voor de komende tien jaar zullen zeker keuzes gemaakt moeten worden. De wethouder gaf aan bij die keuzes `het veld` zeker te willen blijven betrekken.

---