Gemeente Enschede

Takken in de klas

27-01-2005

Knoppen staan in bloei

Eind januari krijgen een aantal basisscholen van de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede een bos takken aan school bezorgd. Het knoppen-lespakket dat zij ontvangen, bestaat uit takken die afkomstig zijn van diverse boomsoorten. Met de lesbrief 'Bomen in de winter' maken leerlingen allerlei spannende opdrachten en doen interessante experimenten rondom de onderwerpen 'knoppen' en 'groei'. Dankzij dit educatieve doe-pakket van de afdeling NatuurEducatie zien kinderen dat de bomen in hun leefomgeving allemaal op een eigen manier groeien en bloeien.

De knoppen lopen uit

Op de betreffende basisscholen gaan de kinderen aan de slag met hun eigen takkenpakketten waarin takken zitten van de eik, de beuk, een esdoorn, meidoorn, paardenkastanje en linde. Iedere boomsoort heeft zijn eigen knoppen en ook de manier waarop de knoppen uitkomen verschilt; een paardenkastanje heeft bijvoorbeeld dikke kleverige knoppen waar zachte blaadjes uit komen. De kinderen kunnen in de klas observeren op wat voor manier de verschillende takken uitlopen en in welk tempo dit gebeurt. Ook zien ze door het uitvoeren van een aantal proefjes welke factoren invloed hebben op dit proces; wat gebeurt er wanneer een tak geen water meer krijgt of te koud staat? Met behulp van een observatieschema kunnen de kinderen de veranderingen in de knoppen volgen en vastleggen.

De knop op zijn kop

Met de begeleidende lesbrief 'Bomen in de winter' kunnen de groepen 3 t/m 8 van het Basisonderwijs zelfstandig werken met spannende opdrachten op het niveau van iedere leeftijdsgroep. Al doende leren de kinderen verschillende boomsoorten herkennen en de namen noemen van de verschillende soorten knoppen die er aan één tak zitten; ook onderzoeken ze hoe een knop er van binnen uitziet. Als de takken in de warme klas in het water staan, komen de knoppen al snel tot leven en vormen blaadjes.

De verschillende proefjes en opdrachten zijn bedoeld om kinderen op een speelse wijze te leren observeren en experimenteren. Op een aanschouwelijke manier ervaren ze wat er gebeurt als ze bijvoorbeeld de takken in klaslokalen met verschillende temperaturen zetten. Ook kunnen ze een tak die in het water staat na een tijdje gaan vergelijken met een droge tak.

Speuren naar knoppen

Voor nieuwsgierige kinderen zit er een zoekkaart voor bomen in het lespakket. Hiermee kunnen zij zelf, via allerlei kenmerken van knoppen, gaan uitzoeken van welke boomsoort de knop waar zij mee bezig zijn, afkomstig is. Ook leren ze dankzij het takkenpakket de bomen in hun eigen woonomgeving of tuin te herkennen en te benoemen.

Op deze manier kunnen kinderen in de winter de natuur alvast 'in huis' halen, met behulp van de lesbrief zelf op zoek gaan naar antwoorden op hun vragen en hiermee hun kennis van de natuur vergroten. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede wil zodoende op een actieve en aanschouwelijke manier de betrokkenheid met en waardering voor de eigen leefomgeving van kinderen stimuleren.


---