Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag


- Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten
Afdeling Golfstaten
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 27 januari 2005

Behandeld


- A.P. Wegerif


Kenmerk


- DAM-24/05

Telefoon


- 070 348 5838


Blad


- 1/3

Fax


- 070 348 6639


Bijlage(n)


- 1


- ap.wegerif@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lidKarimi over een vrouw die zich moet melden bij de Iraanse officier van justitie in Teheran

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Karimiover - een vrouw die zich moet melden bij de Iraanse officier van justitie in Teheran. Deze vragen werden ingezonden op - 17 januari 2005met kenmerk - 2040506480.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Beantwoording vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over een vrouw die zich moet melden bij de Iraanse officier van Justitie in Teheran.

Vraag 1
Heeft u vernomen dat mevrouw Shirin Ebadi zich op 12 januari 2005 moest melden op het kantoor van de Iraanse officier van Justitie (Revolutionary Public Prosecutor's office) te Teheran?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u bereid om bilateraal dan wel multilateraal bij de Iraanse autoriteiten opheldering te vragen waarom Shirin Ebadi zich moet melden, en eveneens pogen te voorkomen dat de Iraanse autoriteiten juridische procedures in gang zetten om Shirin Ebadi het zwijgen op te leggen?

Antwoord
Volgens persinformatie zou mevrouw Ebadi geen gehoor hebben gegeven aan de door haar als onwettig beschouwde oproep om zich bij de officier van justitie te melden. Het hoofd van de rechterlijke macht in de provincie Teheran zou hebben gesteld dat de oproep een vergissing was geweest. De ontwikkelingen in deze kwestie worden op de voet gevolgd, maar in dit stadium acht ik geen termen aanwezig voor bilaterale of multilaterale actie terzake.

Vraag 3
Bent u bereid bilateraal dan wel multilateraal ervoor te zorgen dat onder alle omstandigheden de psychische - en fysieke integriteit van Shirin Ebadi wordt gegarandeerd?

Antwoord
Het garanderen van de mensenrechten van Iraanse burgers is een verantwoordelijkheid van de Iraanse regering. Andere landen kunnen, zonodig, Iran daar alleen op aanspreken.

Vraag 4
Wilt u deze vragen voor woensdag 19 januari 2005, 17.00 uur, beantwoorden?

Antwoord
Gezien de voorgaande antwoorden ontbreekt de noodzaak voor de gevraagde extreem snelle beantwoording. Bovendien was dit gezien mijn verblijf in het buitenland niet mogelijk.

===