Artsen zonder Grenzen


Psycho-sociale hulp is hard nodig in Azië
De slachtoffers van de tsunami-ramp in Azië zijn niet alleen dakloos geworden en hebben bijna al hun bezittingen verloren, ook psychisch hebben ze een zware klap gehad. Familie en vrienden zijn omgekomen en het dagelijks leven is grondig ontwricht. Naast acute medische zorg biedt Artsen zonder Grenzen de getroffenen ook psycho-sociale hulp. De mensen kunnen zo hun ervaringen sneller verwerken en hun gewone leven weer oppakken.

Atjeh
In Atjeh, Indonesië, biedt Artsen zonder Grenzen psycho-sociale en psychische zorg in Lhoksemawe, aan de oostkust, en Banda Atjeh. In Lhoksemawe ondersteunt Artsen zonder Grenzen een traumacentrum van de overheid en biedt ze psycho-sociale zorg via haar eigen mobiele klinieken. In de provinciehoofdstad Banda Atjeh ondersteunt het team de crisisopvang van het psychiatrisch ziekenhuis en ook daar zijn psycho-sociale therapeuten via mobiele klinieken aan het werk. Fransesco Zizola

Sri Lanka
Zowel in het noordoosten als in het zuiden richt Artsen zich ook op de psychologische en psychosociale ondersteuning aan de slachtoffers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lokale organisaties en hun netwerk. Eén van die organisaties is Shade, dat opgezet werd door Srilankaanse ex-medewerkers van Artsen zonder Grenzen om psychosociale hulp te bieden aan de getraumatiseerden van de burgeroorlog op Sri Lanka. In de deelstaat Ampara en in de regio Batticaloa hebben therapeuten van Shade tot nu toe honderden getroffenen van de tsunami gesproken, om te helpen bij de verwerking van de ervaringen en het weer oppakken van het dagelijks leven. Mensen hebben te kampen met angst, zelfmoordgedachten en nachtmerries. Via de gesprekken met de hulpverleners krijgen de slachtoffers meer inzicht in de psychische effecten van de tsunami-ramp, waardoor ze er beter mee om kunnen gaan.

India
In het zuiden van India, in Tamil Nadu, heeft Artsen zonder Grenzen medische studenten getraind om in de ontheemdenkampen mensen op te sporen die gezondheidsklachten of psychische klachten hebben, zodat ze sneller hulp kunnen krijgen of kunnen worden doorverwezen. Het team zal gedurende een half jaar getraumatiseerde vissers opvangen, kinderen helpen met het verwerken van hun ervaringen en zwaar getroffen families ondersteunen bij de rouwverwerking. Inmiddels zijn
2600 mensen via het programma behandeld. Artsen zonder Grenzen werkt samen met lokale hulporganisaties en overheidsinstanties Het project moet een half jaar duren, waarna de lokale hulpverleners en overheidsdiensten genoeg expertise moeten hebben om het project zelfstandig voort te zetten.

Artsen Zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054