Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ambassadeprijs: Teheran en Dubai

MINBZ: Winnaars FENEDEX/VNO-NCW Ambassadeprijs: Teheran en Dubai

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

27 januari 2005

De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat-generaal in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) worden door Nederlandse ondernemers het meest gewaardeerd om hun ondersteunende werkzaamheden op handelsgebied. De ambassadeur en de consul-generaal ontvingen hiervoor donderdag tijdens de economische dag op de 2-jaarlijkse ambassadeursbijeenkomst in Amsterdam de
VNO-NCW/Fenedex-Ambassadeprijs.

In Iran, dat grotendeels een overheidsgeleide economie is, is het vaak moeilijk voor (nieuwe) Nederlandse bedrijven om hun weg te vinden op de markt. De ambassade kan juist op dit gebied van dienst zijn, evenals bij het verkennen van marktkansen en het assisteren bij praktische zaken.

Ongeveer 500 Nederlandse bedrijven zijn nu actief in Iran. Jaarlijks behandelt de ambassade zon 400 handelsvragen en ondersteunt het ca. 1000 Iraanse bedrijven bij het vinden van Nederlandse producten. De ambassade is met name heel actief in het signaleren van marktkansen om deze zo snel mogelijk door te geven aan bedrijven, branche organisaties en de Economische Voorlichtingsdienst (EVD). Er zijn bijvoorbeeld veel grote projecten gepland in de sectoren olie- en gas, watervoorziening en zuivering, havenbouw en agro-industrie.

De ambasade in Teheran is actief in het leggen van contacten, beschikt over veel informatie over de markt, kent de lokale cultuur en gebruiken en geeft adviezen op het gebied van hoe zaken te doen in Iran. De ambassade organiseert regelmatig handelsseminars en handelsreizen naar Iran. In juli 2004 coördineerde de ambassade de deelname van 25 Nederlandse bedrijven aan de vakbeurs Iran Oil Show en in november 2004 bezocht nog een handelsdelegatie voor de watersector Iran.

Ten opzichte van 2003 is de Nederlandse export naar Iran met ca. 27,5 % gestegen tot EUR 475 miljoen. Sterke Nederlandse producten zijn gespecialiseerde machines (pompen, gassystemen), kennis en engineering. Daarnaast exporteert Nederland ook veel chemische producten en grondstoffen voor industrie. Ook in de elektriciteitssector en havenbouw is Nederland actief.

In Dubai is het consulaat-generaal actief in het bemiddelen voor Nederlandse bedrijven in de aannemerssector en de waterbouw. Zo werkt een Nederlands aannemersbedrijf mee aan de bouw van kunstmatige aangelegde Palmeilanden voor de kust van Dubai. Met zon 180 Nederlandse bedrijven is de Nederlandse aanwezigheid de op een na grootste van de Europese landen in Dubai. Nederland voerde in 2003 ca. EUR 1 miljard naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai deel van uitmaakt. De Nederlandse import bedroeg zon EUR 150 miljoen in 2003.

De FENEDEX/VNO-NCW ambassadeprijs is in 1983 ingesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van het economisch werk op de diplomatieke posten, en om de waardering voor dat werk tot uitdrukking te brengen. De prijs wordt toegekend op basis van een uitgebreide enquête onder leden van VNO-NCW en Fenedex (Federatie van Nederlandse Exporteurs).

In voorgaande jaren hebben onder meer ambassade Beijing en consulaat-generaal Sao Paulo de prijzen in ontvangst mogen nemen.

Noot voor de redactie//