Voedingcentrum


Voedingscentrum en NISB over convenant overgewicht Consument niet hoofdschuldige, verleidingen moeten aan banden worden gelegd.

Den Haag, 27 januari 2005 - Vandaag wordt het convenant overgewicht door tien grote maatschappelijke organisaties ondertekend. Het Voedingscentrum en het NISB zijn blij met deze aanzet tot een brede aanpak van overgewicht in Nederland. Alleen als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen, is het mogelijk om overgewicht te bestrijden en te voorkomen. Het is onverantwoord om het probleem alleen bij het individu te leggen.

Het idee achter het convenant is dat overgewicht niet alleen een individueel probleem is, maar ook een maatschappelijk probleem. De voedingsmiddelenindustrie verleidt mensen met grote inzet, bijvoorbeeld door reclame, tot slechteetgedrag. De huidige samenleving is er niet op ingericht om gezond eten en bewegen te stimuleren. Zo zit de gemiddelde Nederlander dagelijks urenlang achter de computer en voor de televisie, is de auto het belangrijkste transportmiddel en hebben fastfoodzaken op veel plaatsen de overhand. Juist daarom is volgens het Voedingscentrum en het NISB de in het convenant voorgestelde brede aanpak nodig. De convenantpartijen verplichten zich elk vanuit hun eigen maatschappelijke activiteit en rol mogelijkheden te zoeken.

Voedingscentrum en NISB

Het Voedingscentrum voert diverse activiteiten uit die zijn gericht op de preventie van overgewicht, zoals de campagne Maak je niet dik! en de projecten De Gezonde Schoolkantine en Jeugd en overgewicht. Daarbij wordt samengewerkt met het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), het landelijk kennis- en innovatiecentrum voor sport en bewegen. Eén van de kerntaken van het NISB is om mensen meer te laten bewegen. Zo voert het NISB in opdracht van VWS de campagne Flash! uit om alledaags bewegen te stimuleren. Het Voedingscentrum en het NISB zetten hun expertise in voor het convenant en de verdere uitwerking daarvan. Momenteel heeft bijna de helft van de mannen en veertig procent van de vrouwen in Nederland overgewicht. Bij zon tien procent is sprake van obesitas (extreem overgewicht). Als de huidige ontwikkeling zich voortzet zal in 2015 naar schatting vijftien tot twintig procent van de volwassen Nederlanders obees zijn.


________________________________________

Noot voor de redactie/