OUT-OF-COUNTRY VOTING IRAQ

28 januari start Irakese verkiezingen in Nederland

De eerste stem in de verkiezingen voor de voorlopige volksvertegenwoordiging in Irak (Nationaal Assemblee) zal morgenochtend, vrijdag 28 januari worden uitgebracht door een uitgeweken Irakees in Australie. Het Out-of-Country Voting (OCV) Programma van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) opent de stembureaus daar om 07.00 uur lokale tijd.

IOM voert het OCV Programma uit voor de onafhankelijke verkiezingscommissie van Irak (IECI), de exclusieve verkiezingsautoriteit voor de Irakese verkiezingen.

De verkiezingen voor de voorlopige volksvertegenwoordiging in Irak worden in Irak op 30 januari gehouden. Buiten Irak kan er van 28 tot en met 30 januari worden gestemd. De leden van het 275 leden tellende Assemblee worden gekozen volgens evenredige vertegenwoordiging met een mandaat voor een jaar. Hun verantwoordelijkheden omvatten het kiezen van een presidentiele raad en een opzet maken voor een permanente grondwet voor Irak. De grondwet moet daarna worden bekrachtigd door een nationaal referendum. Dit staat gepland voor oktober 2005.

'Meer dan 280.000 uitgeweken Irakezen hebben zich geregistreerd om te stemmen. Wij kijken er naar uit om hen hun stem te laten uitbrengen in de historische verkiezingen komend weekend', zegt Peter Erben, directeur van het IOM Iraq OCV programma. 'Onze medewerkers zijn zeer goed getraind en zullen er voor zorgen dat alles soepel verloopt gedurende het stemproces'.

Het Iraq OCV Programma heeft stembureaus opgezet in 74 lokaties in 36 steden in 14 landen in het Midden Oosten, Noord Amerika, Europa en Australie. De bureaus zijn open van 07.00 tot 17.00 uur lokale tijd, gedurende de drie dagen dat er kan worden gestemd. Om te stemmen, moeten de Irakezen naar dezelfde lokatie waar zij zich hebben geregistreerd. Zij dienen dan hun OCV registratiebewijs en een identificatiebewijs met foto mee te nemen.

Om de stemmers te informeren, heeft IECI een lijst met kandidaten voor de verkiezingen voor de voorlopige Irakese volksvertegenwoordiging openbaar gemaakt.

Deze lijst met 111 politieke partijen, is nu online te vinden op www.ieciraq.org en op www.iraqocv.org. De lijst kan in een PDF formaat worden gedownload. Daarnaast worden in ieder stembureau kopieen van de lijst opgehangen.

Irakezen over de hele wereld kunnen meer informatie over de registratie en het stemmen krijgen, door contact op te nemen het het kiezers informatie centrum. Er kan contact worden opgenomen via telefoon, sms of e-mail. Getrainde Irakese medewerkers kunnen de vragen in het Arabisch, Koerdisch en Engels beantwoorden, gedurende zeven dagen per week van 06.00 tot 00.00 uur Nederlandse tijd. Contactgegevens over het kiezers informatie centrum zijn te vinden op www.iraqocv.org.

27 jan 05 16:45