VU Medisch Centrum

VUmc verricht eerste implantatie ter wereld
Functioneren nieuw type pacemaker via sms en internet te volgen

Cardiologen van het VU medisch centrum hebben als eerste ter wereld een nieuw type pacemaker bij een patiënt geïmplanteerd. De pacemaker is uniek omdat het een geavanceerde transmitter heeft die bij onregelmatigheden via SMS gegevens zendt naar de mobiele telefoons van de behandelend cardioloog en een speciale post in het ziekenhuis. De behandelend arts kan de ernst van de onregelmatigheden vervolgens via internet bekijken en actie ondernemen.

Implantatie van deze geavanceerde driekamer pacemaker zorgt voor het optimaliseren van de pompfunctie van het hart. Het is bedoeld voor patiënten met langdurig hartfalen. Door de regelmatige controle worden onregelmatigheden die tot verslechtering van de kwaliteit van leven zouden kunnen leiden ondervangen. Als een pacemaker slecht functioneert en dit te laat wordt ontdekt kan dat tot ernstige klachten leiden.

De patiënt met deze driekamer-pacemaker heeft een speciale mobiele telefoon in zijn zak of op zijn nachtkastje. Als de geïmplanteerde pacemaker onregelmatigheden in de hartfunctie signaleert, gaat het lampje van de datatransmitter branden en zendt deze via SMS gegevens uit naar een geavanceerd netwerk en de telefoon van de behandelend arts of een ander ingevoerd nummer. Wanneer de controlegegevens sterke afwijkingen vertonen die bedreigend zijn voor de patiënt ontvangt de behandelend arts een bericht en kan via internet de ernst van de situatie inzien en in actie komen.

Als er zich geen acute veranderingen voordoen worden op door de behandelend arts ingestelde regelmatige tijdstippen gegevens doorgestuurd naar het service centrum dat de gegevens geschikt maakt om via internet in te zien. De arts kan deze inzien als hij over de juiste codes beschikt. Hiermee is de privacy van de patiënt gegarandeerd.

De pacemaker wordt door experts over de hele wereld gezien als een belangrijke medische innovatie. Het apparaat maakt onderdeel uit van een serie Home Monitoring pacemakers en is gemaakt door het bedrijf Biotronik. Bij de formulering van het patent is ook gekeken naar de veiligheid en privacygarantie van het systeem.

De eerste pacemaker uit deze lijn is twee weken geleden met succes door cardioloog dr de Cock van het VU medisch centrum geïmplanteerd en functioneert naar verwachting. Dit gebeurde tijdens een maandelijkse workshop over deze nieuwe therapie voor hartfalen, waarbij de ingreep live werd verricht.

Voorlopig blijven de cardiologen die patiënten met dit type pacemaker behandelen hen ook met de frequentie zien waarmee zij hen anders ook zagen. Op termijn wordt dat overbodig verwachten de VUmc artsen.