FNV

Bond kan toch meepraten over pensioenen bij Shell Nederland

FNV Bondgenoten kan meepraten over de plannen van Shell Nederland om de pensioenregeling voor de tienduizend werknemers aan te passen. Dat is vrijdag in een overleg met de directie overeengekomen. "De eerste stap is nu gezet", zegt vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg. "Over de procedures zijn we het nu eens, nu de inhoud nog."

De directie van Shell Nederland wilde de vakbonden aanvankelijk buiten het overleg houden en alleen met de centrale ondernemingsraad overleggen. Later zou slechts één vakbondsbestuurder welkom zijn. "Wij maken natuurlijk zelf uit met hoeveel mensen wij komen", reageerde vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg bij die gelegenheid. "Het is niet aan Shell om dat te bepalen."

De centrale ondernemingsraad wil nauw samenwerken met de vakbonden nu de werkgever met ingrijpende verslechteringenvoorstellen op de proppen is gekomen. Shell nodigde de vakbonden pas uit onder druk van dreigende acties. Dat was een doorbraak. Tot nu toe stemde Shell het niveau van de pensioenregeling probleemloos af met de centrale ondernemingsraad.

FNV Bondgenoten verwijt Shell misbruik te maken van het centraal akkoord door een sterke verslechtering van de pensioenregeling voor te stellen. De werknemers zouden voor het eerst premie moeten gaan betalen, met het uitzicht dat ze niet meer op hun zestigste van hun rechten gebruik kunnen maken. Bij volledige opbouw zou het pensioen bovendien niet meer 85 procent, maar 70 procent gaan bedragen.