FNV Bondgenoten nieuws

Pleidooi voor transparante verkiezing FNV-voorzitter


De verkiezing van de FNV-voorzitter voor de volgende termijn behoort open en transparant te zijn. Daarvoor pleit FNV Bondgenoten in een brief samen met zusterbond voor kunsten en media, FNV KIEM. De vakbonden willen een goede discussie over het toekomstige profiel van de FNV en de leiding die nodig is om daaraan invulling te geven. Dinsdag bespreekt de federatieraad - met de voorzitters van de zestien aangesloten bonden - het verkiezingscongres van de vakcentrale in mei.

In de media volgen onbevestigde berichten over de samenstelling van het nieuwe federatiebestuur zich in hoog tempo op. De Telegraaf meldde stellig het aftreden van voorzitter Lodewijk de Waal. Het Radio 1 Journaal berichtte al even stellig dat alle bonden de kandidatuur van cao-coördinator Agnes Jongerius steunen. De Volkskrant kwam vervolgens met het bericht dat FNV Bondgenoten en FNV KIEM toch weer iets anders willen. Al deze berichten zijn niet door feiten of traceerbare bronnen gestaafd.

`In onze brief aan de collega-bonden en aan de FNV hebben we gepleit voor een open en transparante procedure en een heldere profielschets', schrijven de besturen van FNV Bondgenoten in een verklaring waartoe ze zich door de berichten in de media verplicht voelden. `Over Agnes Jongerius staat geen woord in deze brief. Zij is voor ons een acceptabele kandidaat. Maar we zien de discussie over profiel en openheid in de procedure naast die over personen.'

Lodewijk de Waal rondt momenteel een consultatieronde langs de zestien vakbonden af. Op grond van zijn bevindingen overweegt hij zijn eigen kandidatuur voor een derde termijn.

Als De Waal zich niet verkiesbaar zou stellen, dan spreken FNV Bondgenoten en FNV KIEM hun voorkeur uit voor een vrouwelijke voorzitter.