Stadsdeel Zeeburg

Manifestatie: ben je bang voor mij?

Zondag 30 januari organiseert stichting Ben je bang voor mij? de gelijknamige manifestatie in Amsterdam. De gemeente Amsterdam sponsort deze bijeenkomst. Job Cohen is één van de vele sprekers deze avond. Hieronder het missiestatement van deze manifestatie.

Sinds 11 september 2001 heeft de multiculturele samenleving in Nederland een aantal zware klappen te verwerken gehad. De verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen is onder druk komen te staan. Het onderlinge vertrouwen heeft een deuk opgelopen.

Ook bij de verkiezingen van 15 mei 2002 en 22 januari 2003 speelden spanningen in de multiculturele samenleving een grote rol. De discussie over de wijze waarop we samen leven in een multiculturele maatschappij is in volle gang. Wij verwelkomen dit debat, en zijn allen intensief betrokken bij de discussie over cultuur, religie, normen en waarden die is ontstaan. Maar we maken ons ook zorgen.

Na de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 is het vrijwel onmogelijk om een open en eerlijk debat te voeren over de toekomst van de samenleving. In snel tempo is Nederland naar het andere uiterste aan het doorslaan. Het is inmiddels doodnormaal geworden om voltallige gemeenschappen ter verantwoording te roepen voor gedrag van individuen.

Deze vorm van discussie levert volgens ons niets op. In plaats van het vertrouwen te herstellen en mensen uit te dagen mee te praten, krijgen de multiculturele verhoudingen dagelijks meer klappen te verwerken. Het gevolg is een verrechtsing van de samenleving, een verharding van de cultuur, en het ontstaan van een wij-zij gevoel. In plaats van mensen uit te dagen hun stem te laten horen, worden mensen in het defensief gedwongen. Het gevolg is dat mensen zich terugtrekken, elkaar niet meer vertrouwen, en regelrecht bang voor elkaar worden. En dat terwijl ze elkaar niet eens kennen. Misschien wel omdat ze elkaar niet eens kennen.

Wij laten het daar niet bij zitten. We ontkennen niet dat er problemen zijn, maar denken dat de huidige wijze van met elkaar omgaan niet helpt bij het zoeken naar een oplossing. Daarom willen wij laten zien dat het ook anders kan. We zijn een groep jonge Marokkaanse en autochtone Nederlanders die elkaar op internet heeft leren kennen, en samen willen laten zien dat er een grote zwijgende meerderheid in Nederland is die wel graag op een normale manier met elkaar om wil gaan. Door nu onze stem te laten horen, hopen wij dat we de negatieve sfeer bij kunnen stellen. Wij zullen niet accepteren dat een kwaadwillende minderheid het verpest voor de rest. In plaats van bang voor elkaar worden, willen wij elkaar beter leren kennen. Wij willen samen verder, en nodigen u uit zich bij ons aan te sluiten.

ADRES: Paradiso - Weteringschans 6-8 Amsterdam
OPENBAAR VERVOER: trams halte Leidseplein: 1, 2, 5, 6, 7, 10