Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

31 januari
Bijeenkomst rond nieuwe elektronenlaser

In Hamburg wordt de komende jaren de XFEL gebouwd: een vrije-elektronenlaser die hoog-energetische röntgenstraling genereert met ongekende intensiteit en tijdsresolutie (100 femtoseconde). Een dergelijke bron biedt unieke mogelijkheden voor experimenten op fysisch, chemisch en biochemisch gebied.

Een bijeenkomst op 31 januari en 1 februari 2005 in conferentieoord Woudschoten te Zeist heeft tot doel Nederlandse onderzoekers te informeren over de mogelijkheden van deze toekomstige gebruikersfaciliteit, de diverse potentiële gebruikersgroepen met elkaar in contact te brengen en het wetenschappelijk draagvlak voor Nederlandse deelname te peilen.

Het programma start op maandag 31 januari vóór de lunch en loopt tot rond de lunch op dinsdag 1 februari. Op het programma staan in elk geval voordrachten van vier internationale sprekers.

Daarnaast is er tijd ingeruimd voor enkele korte presentaties van Nederlandse onderzoekers over mogelijke pump-probe experimenten, over de mogelijke bijdrage van Nederland aan ontwerp en constructie van versneller en meetstations en eventueel enkele bijdragen van de deelnemers.

De bijeenkomst wordt gezamenlijk georganiseerd door de NWO-gebieden Natuurkunde, Chemische Wetenschappen en Aard- en Levenswetenschappen. MEDIA ZIJN, NA AANMELDING, VAN HARTE WELKOM.

Meer informatie en aanmelding voor de media bij mevrouw dr. H.M. (Hélenè) van Pinxteren,
t: +31 (0)70 344 07 55, pinxteren@nwo.nl.

Meer informatie en contactgegevens van Martin Kropf bij Celine Bovy (voorlichter WOTRO),
t: +31 (0)70 344 07 39, of Marloes Telle (voorlichter WOTRO), t: +31 (0)70 344 07 38.