Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 20/01/2005


---

Studiegroep "Wiskunde met de Industrie" komt bijeen op de VU Wiskundigen lossen industriële problemen op

De Studiegroep Wiskunde met de Industrie gaat zich een week lang buigen over concrete industriële problemen zoals de hoeveelheid drinkwater die KLM moet meenemen op vliegreizen en hoe het AMC op de beste manier lichamen kan opwarmen die voor een zware operatie zijn afgekoeld. De studiegroep doet dat van maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari tijdens de 52ste European Study Group Mathematics with Industry die plaatsvindt op de Vrije Universiteit. Wiskundigen, van promovendi tot hoogleraren, uit heel Europa komen erheen om zes problemen uit de Nederlandse industrie op te lossen.

Het principe van dit soort bijeenkomsten stamt uit 1968: toen vond de eerste wiskundeworkshop met deze opzet plaats in Oxford. Op de eerste dag presenteren zes organisaties hun probleem. Onder hen het al genoemde KLM en AMC, en ook het Nederlands Forensisch Instituut, dat beter wil leren omgaan met selectie-effecten. Neem het bekende geval van Lucy de B.: deze verpleegkundige viel op doordat er relatief veel patiënten overleden tijdens haar diensten. In hoeverre is dat een bewijs van haar schuld?

De wiskundigen delen zich na de presentaties op in groepen: ze zijn vrij om aan een of meer van de problemen te werken. De groepen gaan aan het werk, samen met de industriële partner die het probleem heeft aangedragen. Na drie volle dagen discussiëren en rekenen, presenteren de groepen hun oplossingen op vrijdag. Naderhand wordt een meer gedetailleerd rapport geschreven over het onderzoek.

De workshops werken contacten tussen industrie en wetenschap in de hand. De industrie wordt gestimuleerd meer gebruik te maken van wiskundig modelleren bij het oplossen van problemen: veel industriële problemen hebben wiskundige aspecten. Ook leiden bijeenkomsten als deze vaak tot uitdagende nieuwe onderzoekgebieden onder wetenschappers, die weer nuttig zijn voor de industrie of economie. Voor promovendi en postdocs is het een mooie kans om kennis te maken met potentiële werkgevers en andere wiskundigen. En natuurlijk is er nog het voordeel voor de bedrijven die hun problemen opgelost zien. In het verleden is Philips al geholpen met onderzoek naar het gedrag van een druppel polymeeroplossing in een inkt-jet printer en KLM kreeg hulp bij het voorspellen van de kwaliteit van vluchtschema"s. Ook de verspreiding van euromunten is aan bod geweest. Elk bedrijf dat een probleem aanlevert, betaalt 1500 euro. Verder financieren NWO, STW, ECMI en Cordis deze week.