Gemeente Schiedam


De gemeenteraad vergadert

Op maandag 31 januari 2005, aanvang 20.00 uur, Aleidazaal, Stadserf 1, Schiedam. De vergadering is openbaar. Voorzitter is de heer Scheeres.

De lijst met onderwerpen betreft o.a. zogenaamde A-stukken. Dat zijn zaken waarover de raad moet beslissen maar die zodanig zijn voorbereid dat discussie over het algemeen niet meer nodig is. Alle raadsbesluiten worden voorbereid in raadscommissies. Als in een commissievergadering de discussie kan worden afgerond en deze leidt tot overeenstemming, dan is het niet nodig de zaak nog eens over te doen in een raadsvergadering.

De B(espreek)stukken zijn o.a.:

* de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie Schiedam;
* het Bestemmingsplan Abtswoude 2004;

* het Beleidsplan Woonwagenzaken ;

* de tweede verordening tot wijziging van de Verordening onroerende- zaakbelastingen (in verband met de Zalmsnip);
* een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (met betrekking tot speelautomatenhal).

De agenda met aanduiding A-stukken (geen discussie) en B-stukken (bespreking) staat zo spoedig mogelijk na 26 januari op de website.

De vergaderstukken liggen ter inzage bij het Gemeentelijk Informatiepunt in de Stadswinkel. Via de website www.schiedam.nl , ingang Bestuur & Organisatie, kunt u in het bestuursinformatiesysteem de agenda en vergaderstukken vinden.

Informatie bij J. Gordijn, tel. 010 2465788, e-mail j.gordijn@schiedam.nl

Spreekrecht voor burgers in de gemeenteraad

Iedereen mag de gemeenteraad toespreken. Daarvoor is aan het begin van de gemeenteraadsvergadering ruimte gemaakt. Voor dit spreekrecht bestaan wel enkele spelregels; die komen hierna aan de orde.

Om te beginnen moet u zich 48 uur voor de vergadering aanmelden bij de griffier (zie hieronder). Omdat de raad in de regel op maandag vergadert, is dat dus in het algemeen op de vrijdag voor de raadsvergadering. Bij die aanmelding komt eerst aan de orde of een andere weg niet praktischer is; b.v. een telefoontje naar een ambtenaar of aanmelden voor het spreekuur van een wethouder. De gemeenteraad houdt zich immers niet met alles bezig. Soms verdient het de voorkeur een onderwerp in een commissievergadering aan te kaarten. U kunt zich ook in verbinding stellen met een of meer raadsleden. Hun adresgegevens vindt u in de stadsgids en via de gemeentelijke website www.schiedam.nl

Bij uw aanmelding worden de verschillende mogelijkheden doorgenomen. U maakt echter uit of u van uw recht gebruik maakt. Indien u wenst van het spreekrecht gebruik te maken, dan worden naam, adres, telefoonnummer en onderwerp genoteerd.

Voor het spreekrecht geldt een maximum van 5 minuten. Zijn er veel insprekers, dan kan de beschikbare tijd door de voorzitter van de raad worden beperkt. U mag niet over personen praten en zich niet wenden tot individuele raadsleden of wethouders. Nadat u uw betoog hebt afgerond, zal de voorzitter aangeven hoe hiermee zal worden omgegaan. Gaat het om een onderwerp dat op de agenda staat, dan kan de raad uw betoog daarbij betrekken. Het kan ook nuttig zijn uw onderwerp te agenderen voor een commissievergadering.

Het gebeurt ook wel dat moet worden geconstateerd dat de raad ¿niets kan¿ met uw verhaal. Dat is voor u en voor de raad vervelend; het gesprek bij de aanmelding probeert de kans daarop de verkleinen.

De griffier, J. Gordijn, tel. 010-246 57 88, e-mail j.gordijn@schiedam.nl