Gemeente Zwolle

Werkzaamheden verlegging Noodweg vanaf februari 2005

De komende jaren zal er hard gewerkt worden aan de verbetering van de infrastructuur rondom Stadshagen. In fasen zullen er werkzaamheden plaatsvinden aan het wegtracé dat zich uitstrekt vanaf de kruising Blaloweg-Turnhoutsweg via de kruising Voorsterweg/Klipperweg/Noodweg tot aan de rotonde met de Hasselterweg.

Op 31 januari 2005 wordt gestart met het eerste deel (zie afbeelding). Dit is de verplaatsing van de Noodweg. Het gaat om het weggedeelte vanaf het viaduct van het Kamperlijntje tot aan de Belvédèrelaan. Er wordt een nieuwe, tijdelijke weg aangelegd naast de huidige weg. De nieuwe Noodweg komt zo'n 15 meter dichterbij het spoor naar Kampen te liggen. Tegelijkertijd wordt er een aansluiting gemaakt op de Belvédèrelaan. Dit is nodig voor een goede ontsluiting van de (toekomstige) zuidelijke woonbuurten in Stadshagen.

Waarom een tijdelijke weg?
De verplaatsing van de Noodweg is noodzakelijk omdat de bouw van de wijk De Hoven in 2005 start. De huidige Noodweg loopt nu nog dwars door een toekomstige woonstraat. Deze zal dan omgebouwd worden tot een woonstraat die de naam Erfwal krijgt. De nieuwe Noodweg is echter ook een tijdelijke oplossing. Het definitieve wegtracé wordt namelijk aan de andere zijde van het spoor aangelegd, ten oosten van de Voorsterweg. Deze definitieve weg kan de gemeente nu echter nog niet aanleggen, omdat het onderdeel is van het nieuwe bestemmingsplan Stadshagen II dat nog in procedure is. De Noodweg die de gemeente nu aan gaat leggen is een tijdelijke oplossing en zal mettertijd verdwijnen.

Ansluitingen op Stadshagen
Op dit moment kan bestemmingsverkeer voor de zuidelijke woongebieden van Stadshagen, de afslag naar de Frankhuisweg of de Frankhuizerallee nemen. Deze aansluitingen worden begin juli afgesloten. Hiervoor in de plaats komt een tijdelijke aansluiting van de Noodweg op de Belvédèrelaan. Voor de veiligheid van de weggebruikers worden hier verkeerslichten geplaatst. Op deze manier wordt de Noodweg maar op één plek onderbroken met een afslag en kan het verkeer goed doorstromen. Dit laatste is met name belangrijk, omdat de gemeente medio 2005 begint met de reconstructie van de kruising Voorsterweg/Klipperweg/Noodweg.

Wat merkt u van de werkzaamheden?
Op 31 januari 2005 wordt gestart en naar verwachting zal de klus medio juli geklaard zijn. De werkzaamheden zullen vlak naast de huidige weg uitgevoerd kunnen worden. Over een lang stuk zal een barrier (stalen dichte vangrail) geplaatst worden. Tussen het toekomstige woongebied en de Noodweg wordt (indien nodig) een geluidsscherm neergezet. De verbindingen met de Frankhuisweg en de Frankhuizerallee worden pas afgesloten als de aansluiting op de Belvédèrelaan gereed is.
Uiteraard wordt alles in het werk gesteld om zo min mogelijk verkeersoverlast te veroorzaken. Wel moet op een aantal stukken de toegestane snelheid verlaagd worden en landbouwverkeer zal ook tijdelijk gebruik gaan maken van de Noodweg. U zult dus rekening moeten houden met vertragingen die veroorzaakt kunnen worden ten tijde van de werkzaamheden.

Samenvatting

1. Noodweg wordt verplaatst richting spoorlijn.
2. Huidige Noodweg wordt omgebouwd tot woonstraat (Erfwal).
3. Aansluiting nieuwe Noodweg op Belvédèrelaan met verkeerslichten.
4. Afsluiting verbinding Noodweg met Frankhuizerweg en Frankhuizerallee.

Meer informatie
Voor informatie over alle toekomstige werkzaamheden aan de hoofdinfrastructuur Stadshagen kunt u terecht op de website: www.zwollestadshagen.nl (zie link onder aan deze pagina), rubriek infrastructuur. In het Informatiecentrum Stadshagen aan de Klokkengieterlaan 3 is hierover meer informatie beschikbaar.